Ugrás a tartalomra

Hamarosan kiírják az MNT civil szervezeteknek szóló pályázatát

2024.02.21
12:27
2024.02.21
15:48
Forrás
Pannon RTV
A február 23-ai, pénteki MNT-ülésen egyebek mellett az oktatási stratégiáról is döntenek a tanácstagok.

Február 26-tól pályázhatnak a civil szervezetek a Magyar Nemzeti Tanács támogatására. A beadási határidő április 2-a - jelentette be Fremond Árpád. Az MNT elnöke továbbá hangsúlyozta, idén nagyobb lesz az erre a célra meghatározott keret. Az erre vonatkozó költségvetési módosítás pénteken kerül napirendre, az MNT 11. rendes ülésén.

Ez volt az első év, ami a mostani összetételű Magyar Nemzeti Tanács mandátuma alatt valósult meg - emelte ki Fremond. Hozzátette, több projektet is megvalósítottak az elmúlt egy évben, mint amilyen a Vackor óvoda noszai kihelyezett tagozata, de több más projektjük is volt. „Fontosnak tartom azt, hogy a Magyar Szó esetében a közbeszerzés le tudott zárulni, és hogy szerződést tudtunk kötni a kivitelezésre, ez egy óriási projekt, és nagyon fontos az ott és a környékben élő magyarság szempontjából is. A Zsebtükör applikációt is el tudtuk kezdeni, amelyen keresztül különböző jogi sérelmeket tudnak a polgárok bejelenteni és jelezni számunkra.”

A civil szervezetek számára február 26-án írja ki a pályázatot az MNT. Az erre a célra elkülönített összeg növekszik. Ennek érdekében az ülésen egy kisebb költségvetési módosításra is sor kerül. „Minden évben nagy az érdeklődés a pályázatok iránt, és most azt tudom mondani, hogy körülbelül 20 millió dináros kerettel fogunk rendelkezni. A korábbi években mintegy 15 millió dinár volt, amelyet szét tudtunk osztani, most ezt 5 millió dinárral megnöveltük, és nagyon fontosnak tartjuk. Hétfőn, február 26-án kerülnek a pályázatok kiírásra, és április 2-ig lesznek ezek a pályázati lehetőségek adottak.”

Az oktatási és kulturális stratégia elfogadása is napirenden szerepel majd. A közviták lezajlottak, több száz résztvevővel. „A megvalósításuk szempontjából azt gondolom, hogy még időben vagyunk, hiszen hogyha megnézzük akár a cselekvési terveket is, gyakorlatilag az év elején, január, február folyamán nem tudtunk semmivel sem elindulni, és így az elfogadás időben történhet meg. A közvitát lefolytattuk a tavalyi évben, novemberben. És most gyakorlatilag dolgoztunk egész január és február folyamán, hogy a különböző észrevételeket és hozzászólásokat beépítsük magukba a stratégiákba.”

Az MNT ülésén egyebek mellett napirenden lesz még több intézmény munka- és pénzügyi tervének véleményezése, valamint döntenek személyi tagcserékről, és oktatási intézmények vezetőiről is.

civil szervezet
MNT
Magyar Nemzeti Tanács
Fremond Árpád
stratégia
pályázat

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.