Ugrás a tartalomra

Hamarosan valamivel fűtenünk kell

2018.09.27
12:30
2018.09.27
16:09
Forrás
Pannon RTV
Lehet fával, szénnel, gázzal, villannyal, távhővel. Egy azonban biztos: hamarosan valamivel fűtenünk kell, mert nyakunkon a mínuszok. A hirtelen jött lehűlésben van, aki már megkezdte a fűtés idényt.

Hirtelen jöttek a hajnali mínusz értékek térségünkbe. Nincs tartós fagy, de a házak-lakások könnyen lehűlnek.

Bodor Hajnalka, Szabadka: „Minden helyiségben van konvektoros kályha és ahol vagyunk, többet tartózkodunk, ott bekapcsoltam a fűtést.”

Oravec Antal, Szabadka: „Ameddig nem muszáj, nem kapcsoljuk be, esetleg egy villany konvektort vagy valamit, de még semmit sem használtunk az idén.”

Amennyiben tartósan hideg lesz az idő, elképzelhető, hogy már október első napjaiban elkezdődik a fűtés idény a városban - nyilatkozták stábunknak a Szabadkai Távfűtőművek illetékesei. Az első próbákon már átesett a rendszer, hamarosan akár működhet is. Ábrahám Attila, az ellátórendszer főmérnöke, Szabadkai Távfűtőművek: „A Távfűtőműveknek a városi rendelet alapján október 1-jétől készenléti állapotban kell lennie, és ez után egy bizonyos hőmérsékleti kritérium szerint indítható a rendszerünk működtetése vagy sem. Ez a hőmérsékleti kritérium alatt pedig azt értjük, hogy ha három napon át, október 1-től, este 9 órakor 12 Celsius fok vagy alatti hőmérsékletet regisztrálunk, akkor a negyedik nap el kell indítani a szolgáltatást.”

A távfűtés mellett a gázfűtés is elterjedt Szabadkán. A gáz kapcsán az árakról kérdeztük a szabadkai gázművek igazgatóját. Kern Sólya Mária, ügyvezető igazgató, Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat: „2016 óta nem volt árnövekedés, tulajdonképpen 2017. október 1-jétől volt egy nagyon pici kiigazítás, ami annyit jelentett, hogy 33,72 dinárról 33,73-ra korrigálták, de ez is egy kiigazítás igazából, tehát 2016. június 1-e óta nem változtak az árak.”

Amennyiben fáról vagy szénről van szó, a legjobb, ha nyáron szerezzük be a tűzrevalót - mondják a fatelep-tulajdonosok. Bašić Palković Lajčo, fatelep-tulajdonos, Szabadka: „Ami a tűzifát illeti, volt egy nagyobb árváltozás, ugyanis tavaly 4800-5000 dinárért árultuk, az idén 6000 és 6200 dinárért áruljuk köbméterét, a bükkfának az ára 6200, a tölgy, az akác és a többi az 6000 dinár, összevágva, hazaszállítva.”

A lignit ára 8000 dinár körül mozog, a barnaszén pedig 14500 dinárba kerül tonnánként. A legközkedveltebb a szárított szén, amelynek tonnájáért több mint 13 ezer dinárt is elkérnek.

fűtés
lehülés

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű