Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Háromnaposra terebélyesedett a tordai Kukoricafesztivál

2023.09.17
12:26
2023.09.17
19:18
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt 15. alkalommal szervezte meg a hétvégén a helybeli Orgonavirág hagyományápoló egyesület.

Az esemény célja, hogy megőrizze és továbbadja a kézi kukoricatörés hagyományát, de az is, hogy a kísérőrendezvényeken összehozza a magyarságot.

A rendezvény főpontja a kézi kukoricatörés és a szárvágás bemutatása volt, ami egykor embert próbáló munka volt.

Kovács Ljubica, Torda: „Szegények voltunk, és a szüleimmel szedtünk. Szárat vágni, a csutkájáért, hogy bírjunk télen tüzelni. Mert tüzeltünk avval is, meg szalmával. Nagyon nehéz volt. De jó volt, mert összetartók voltunk. Nem volt sem rádió, sem televízió. A mai gyerekek, azok nem tudják, hogy ez micsoda.”

A kukoricafesztivál beindításának az ötlete 15 évvel ezelőtt született meg, és bebizonyosodott, hogy érdemes volt belefogni a megszervezésébe.

Dobai János, elnök, Torda Helyi Közösség: „Olyan a hangulat, annyian vagyunk, annyi programmal, hogy méltóan viseli a fesztivál elnevezést, és az, ami a számunkra fontos, hogy igen kitartanak velünk a helybeliek. Hisz ezen a rendezvényen még nagyobb mértékben vannak jelen lehet, hogy mint a falunapi rendezvényen. Sokkal többen rész vesznek.”

A rendezvény fontos hozadéka, hogy ilyenkor összehozza, úgy a faluban élőket, mint a határon túli magyarságot is.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Az ilyen és a hasonló rendezvények az egész falut, az egész közösséget megmozgatják Tordán. Sőt a környéken is. De hihetetlen látni azt, hogy persze elsősorban a művelődési egyesület, de más civil szervezetek, illetve a testvértelepülések képviselői is évről, évre itt vannak.”

Az ilyen és az ehhez hasonló rendezvényeket támogatja a tartományi mezőgazdasági titkárság is, amely az idén 15 millió dinárt különített el erre a célra, mondta megnyitó beszédében Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Több, mint 150 ilyen rendezvény tudott kapni ez által segítséget a szervezésben. El kell azt mondani, hogy úgy gondoljuk, hogy rendkívül fontos ez a kisközösségek számára. Mert ezzel magát a mezőgazdaságot tudjuk népszerűsíteni, az ilyen hagyományokat megmutatni, hogy a régi időkben milyen kemény munka is volt magának a kukoricának a betakarítása.”

Tordán a kukoricatermesztésnek nagy hagyománya van. Ma is a legelterjedtebb növényi kultúra a határban. A napokban megkezdték a tengeri betakarítását.

Dvorák Ede, igazgató, Tordai Földműves Szövetkezet: „Ami a kilátásokat illeti, úgy gondolom, hogy a tavalyihoz képest sokkal jobb. Tehát azt nem is lehet összehasonlítani, de úgy nézem, hogy az átlagtól is talán egy kicsit nagyobb termést tudunk majd betakarítani. Bár az első benyomások ilyenek a kukoricáról.”

A kukoricafesztivál keretében voltak gyermekfoglalkozások, kultúrműsor, főzőverseny, horgászverseny. Óriási érdeklődés övezte a Petőfi Zenei Díjjal kitüntetett Ismerős Arcok magyar zenekar tordai fellépését, melynek a Nélküled című dala nélkül a bánáti szórványban sem múlhat el magyar vonatkozású esemény.

Kukoricafesztivál
Torda
Orgonavirág
Kovács Elvira
Dobai János
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Ótott Róbert
Dvorák Ede

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.