Ugrás a tartalomra

Hogyan legyen biztonságos a karácsonyunk?

2022.12.19
13:14
2022.12.19
17:33
Forrás
Pannon RTV
Teljesen leégett ház, kéménytűz, felgyulladt díszvilágítás, lángra kapott karácsonyfa - az előttünk álló ünnep nem csak az ajándékozásról és a szeretetről szól, könnyedén torkollhat katasztrófába az ünneplés.

Mire kell figyelni? Kit hívjunk, ha megtörtént a baj? Hogyan legyen biztonságos a karácsonyunk? Erre kerestük a választ.

Tűz ütött ki Szabadkán a Koszovó utca 4-es szám alatt áprilisban, az egykori gyárépületben, amelyet egy elektromos eszközökben történt zárlat okozott. Nagyobb kár nem keletkezett, a tüzet ugyanis sikerült időben megfékezni. Hasonló eset történt augusztusban is, amikor egy szabadkai családi ház gyulladt ki. A keletkezett tűz hatalmas anyagi károkat hagyott maga után, amelyet feltehetően elektromos zárlat okozott. Ezek ugyan nem az ünnepek idején történt tragédiák, de az előttünk álló időszakban fokozottan figyelnünk kell a tűzveszélyre.

Sokan szeretjük, ha a karácsonyfánk, otthonunk és a környezetünk fényárban úszik. A karácsonyi fényfüzérek azonban tűzveszélyesek lehetnek - mondja Juhász Vilmos tűzvédelmi szakértő: „Az ilyen eszközöket, ha már megvettük és használjuk, felügyelet nélkül soha ne hagyjuk, mert ha úgy hagyjuk éjszakára, akár az ablakban vagy máshol, és ha felügyelet nélkül hagyjuk és lángra kap, akkor a közelben lévő gyúlékony anyagok miatt ez át fog terjedni az épületre, és emiatt akár az egész házat ki tudja égetni.”

De mi a teendő, ha véletlenül lángra kap egy-egy ilyen berendezés, vagy esetleg a karácsonyfa? Amennyiben rendelkezünk poroltó készülékkel, törekedjünk arra, hogy minél gyorsabban eloltsuk a tüzet, mielőtt az továbbterjedne - mondja a szakember.

„Mivel elektromos berendezésről van szó, 220 voltról, olyankor a víz nem éppen jó barát, mert vezeti az áramot és áramütést szenvedhetünk. Tehát a víz nem ajánlatos, akkor lehetséges csak, ha ezt áramtalanítottuk. Poroltóval, vagy valamivel leboríthatjuk a tüzet, de ha nem vagyunk biztosak, mi legyünk biztonságban, és riasszuk a tűzoltóságot, aki szakszerűen ezt el fogja oltani.”

A tűzvédelmi szakértő hozzátette, amennyiben nem tudjuk megfékezni a lángokat, mindenképp tárcsázzuk a 193-as hívószámot és értesítsük a tűzoltóságot. Hangsúlyozta, az ünnepi időszakban fokozottan figyeljünk oda, ugyanis percek alatt megtörténik a baj.

tűzveszély
karácsony
Juhász Vilmos

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 16:33

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.