Ugrás a tartalomra

Hosszú hétvége, hosszú sorok

2024.02.16
16:59
2024.02.16
21:43
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.

Hosszú kocsisor csak a Királyhalom-Ásotthalom átkelőnél alakult ki, viszont a horgosi autópálya átkelőnél és Kelebiánál, a szerbiai oldalon, nem kellett 10-15 percnél többet várakozni. A Horgos-Röszke közúti átkelőnél 10 óra tájékéban kezdett növekedni az autók száma és ezzel együtt a várakozási idő is. A határhelyzet viszont óráról órára nagymértékben megváltozhat, ezért mindenképp tájékozódjanak indulás előtt.

Hosszú kocsisor látványa fogadta stábunkat a Királyhalom-Ásotthalom határátkelőnél a délelőtti órákban. Az emberek egy része már kiszállt autójából, türelmetlenül várva az átkelést. Az állami ünneppel egybekötött hétvégén sokan családi programot szerveztek Magyarországon.

Miloš Kovač:
„ Igen, hosszú a sor. Megoldás lenne, ha hosszabb lenne a munkaidő ilyenkor, az ünnepek alatt. Szerintem ez a leglogikusabb megoldás.
- Kirándulni mennek?
- Igen, a családdal, egy napra.”

Azoknak, akik dolgozni mennek Magyarországra jóval korábban kellett indulniuk.

Krizsán Erika:
„ Nagyon lassan halad most. Tegnap is ugyanígy volt, hogy jóval lejjebb voltunk, és tegnap is nagyon lassan haladt. Tegnap is negyed tíz körül volt, amikor odaértünk a munkahelyre a nyolc óra helyett.
- A munkahelyen nem szólnak a késésért?
- Nem szólnak, mert rugalmas a gazda és a gazdaasszony, és meg van beszélve, hogy később érünk oda, mert a határtól függ, nem tőlünk, hogy mikor tudunk odaérni, sajnos.”

A nap folyamán tovább fokozódott a forgalom, akár 2-3 órát is vártak az autósok a Királyhalom-Ásotthalom határátkelőhelyen.

A Horgos-Röszke autópálya átkelőnél viszont csupán néhány autó várakozott ottjártunkkor, azok sem sokáig. Két kaput is megnyitottak, így pár perc alatt át lehetett jutni a szerbiai oldalon.

Dušan Cekić:
„Pont beletrafáltunk, hogy akkor megyünk, amikor nincs tömeg. Mi mást mondhatnék, természetesen, ahogy mindenki, mi is Budapestre megyünk, Magyarországra. Így terveztük, hogy egy nappal később menjünk, pont azért, hogy kikerüljük a kilométeres sorokat, ahogy azt láttuk tegnap és tegnapelőtt.”

A Horgos-Röszke közúti átkelőnél sem kellett még reggel sokat várakozni, viszont gyorsan növekedett a kocsisor hossza.

Leggyorsabban Kelebiánál lehetett napközben Magyarországra jutni. Ottjártunkkor csupán néhány autó várakozott a határátkelésre.

szerb-magyar határ
Röszke-Horgos határátkelő
határ
határátkelő
Kelebia
Ásotthalom
Királyhalom
hosszú hétvége

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.