Ugrás a tartalomra

Húsvétra készülve

2022.03.03
12:14
2022.03.03
16:39
Forrás
Pannon RTV
Hogyan tudjuk betartani ebben a rohanó világban a 40 napos böjtöt, mire kell odafigyelni és hogyan kell készülni a húsvétra? A többi között ezekről hallhatott a közönség a budapesti Aranytíz Kultúrházban.

Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjti időszak. Lelkészek, történészek osztják meg gondolataikat a nagyböjtről, a békéről az Aranytíz Kultúrház termében.

Petrás Mária csángó népdalénekes imája indította el a beszélgetést a nagyböjtről. Vajdaságból, Erdélyből és Felvidékről is érkeztek lelkészek és plébánosok, akik a nagyböjtről is beszéltek szerdán.

Vágvölgyi Gergely, a Mandiner munkatársa: „Ennek a beszélgetésnek alapvetően az a célja, hogy a húsvéti készülődésről beszéljünk. Éppen ma kezdődik a nagyböjti időszak, ez egy igen szent időszak az életünkben és szeretnénk körüljárni ezt a témát, megvizsgálni, hogy mit is jelent ez az előkészület, hogyan kell előkészülni, és egyáltalán miért fontos az, hogy húsvét ünnepére, 40 napon keresztül folyamatosan készüljünk.”

Utasi Jenő tóthfalusi plébános szerint, a rohanó világ nagyon megnehezíti a híveknek a böjtölést. Azt mondta, napi szinten keressünk egy órát, amikor magunkkal tudunk foglalkozni, emellett minimum egy napot, amit a családra szánnunk, például a vasárnapot.

„Nehéz a mai embernek böjtölni. A befelé fordulás időszaka ez, ahhoz nagyon nagy akaraterő kell, odafigyelés, hogy az ember azt megtudja valósítani hiszen húz bennünket. Magamról tudom, hogy ha nem tudom biztosítani, hogy egy fél órát, órát magammal törődjek, akkor elmegy.”

A kárpátaljai előadó a jelenlegi háború miatt nem tudott rész venni az eseményen. Az ukrajnai eseményekről, a háborúról és annak borzalmairól is beszéltek az előadók.

Utasi Jenő atya
Vágvölgyi Gergely
nagyböjt
húsvét

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.