Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Iskolatáskákat szenteltek meg

2022.09.25
14:39
2022.09.25
17:27
Forrás
Pannon RTV
Táskaszentelő szentmisét tartottak ma a szabadkai Munkás Jézus templomban. Az eseményt második éve tartják meg a kertvárosi plébánián.

Kovács Gyöngyi a kislányát kísérte el a táskaszentelő szentmisére. Fontosnak tartja ezt az eseményt, akárcsak a keresztény értékeket: „Már elsőbe, amikor beiratkoztunk, fontosnak tartottuk a férjemmel, hogy átadjuk neki is ezt a tradíciót – mert nekünk is átadták a szüleink – hogy ő is részt vegyen a hittanon és felvegye a szentségeket. És legfőképp ez volt az, amiért szerettük volna, hogy a lányunk is szépen, időben, felvegye ezeket a szentségeket.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Stipić Léna negyedikes is elhozta az iskolatáskáját a tanévnyitó szentmisére. Egyébként is rendszeresen jár a kertvárosi templomba: „Azért jöttem el ide, mert nagyon szeretek ide jönni. És, mivelhogy táskaszentelő van, hogy megszenteljék a táskámat.”

Kovács Luca Heléna harmadikos. Számára mindig külön élmény a táskaszentelés: „Jönni szoktam a misékre, és most is eljöttem. A táskaszentelés nekem meg azt jelenti, hogy szerintem ez egy jó dolog, most van a tanévnyitó is, ilyenkor megszentelik a táskákat, és szerintem ez nagyon jó dolog.”

Rostyák Áron, elsős, kissé megszeppenve érkezett a táskaszentelőre. Mivel hittanos, ezentúl rendszeresen jár majd templomba. Iskolatáskájába pedig mindent bepakolt.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A táskaszentelő szentmisét Zapletán Géza, a kertvárosi Munkás Jézus templom plébánosa celebrálta. Táskaszentelőt ebben a templomban második alkalommal tartottak: „Tavaly ősszel volt először. A korábbi években az volt a gyakorlat, hogy a Székesegyházban tartottak táskaszentelőt a város összes hittanos diákja részére. Ez azonban nem nagyon vált be, mert innen a Kertvárosból is kevesen vettek részt az ottani táskaszentelőkön, az egy kicsit messzebb volt a gyerekeknek, szülőknek. És csak kis hányaduk jutott el az ottani szentmisére. Ezért tavaly úgy döntöttem, hogy külön megtartjuk itt, a mi templomunkban a táskaszentelőt.”

A plébános hozzátette, mivel új tanévet kezdtünk, erre lélekben is rá kell hangolódni, éppen ezért a táskaszentelés egy ünnepélyes aktus a tanév elején. A lelki ráhangolódás különösen fontos azon hittanos diákok részére, akik majd a tanév végén szentségben részesülnek, elsőáldozók vagy bérmálkozók lesznek.

Munkás Jézus templom
táska
iskolatáska

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.