Ugrás a tartalomra

Ismét egyre több magyarországit vonz a szabadkai ócskapiac

2023.01.05
15:49
2023.01.05
17:17
Forrás
Pannon RTV
Visszatért a nyüzsgés a szabadkai ócskapiacra, rengeteg a magyarországi vásárló. Az árak kedvezőek, mivel az árusok szeretnék, ha a forgalom újra virágozna. Továbbra is a lábbelik, a műszaki jellegű termékek és az élelmiszerek a legkeresettebbek.

Nagy volt a nyüzsgés a szabadkai ócskapiacon csütörtök délelőtt. Nagyon sok a magyarországi vásárló.

Napkori János, Magyarország: „Körülnéztünk a zöldséges pultoknál, meg amik vannak. Vannak nagyon jó dolgok. Most egyelőre ilyen szabadidő, sport cipőt, pólót, zoknit. Meglátjuk, hogy még mi lesz, mert majd még körülnézünk. Itt még csak a negyed részén jártunk vagy csak a felén. De már most azt mondom, hogy nagyon jó.”

Napkori-Csillag Katalin, Magyarország: „Én most vagyok itt igazából először. A barátainkkal érkeztünk, mert ők mondták, hogy jöjjünk ki, mert megéri. És tényleg. Mert lényegesen olcsóbbak a dolgok. Mi cipőt, illetve szabadidő nadrágot készülünk venni. Amúgy meg ezek mellett mást is vettünk, amit amúgy nem terveztünk be. Úgyhogy én nagyon elégedett vagyok és valószínűleg legközelebb is fogunk jönni.”

Nem csak a határ menti magyarországi falvak lakói ugranak ki Szabadkára, ahogy mondani szokás. Olyan is akad, aki Pécsről érkezik bevásárolni.

Gulyás Szilvia, Magyarország: „Magyarországon nagyon elszaladtak már az árak. Eddig is viszonylag magasak voltak, de most az infláció nagyon begyűrűzött. Úgyhogy azért jövünk ide, mert itt a pénzünkért egy kicsivel olcsóbban tudjuk megvásárolni az adott termékeket.”

Az árusoknak havonta 5 és 15 ezer dinár közötti összeget kell fizetniük helypénzként. Ez függ attól, hogy melyik csarnokban árulnak, és mekkora a standjuk mérete.

Mukić Brigitta, árus: „Sokkal kevesebben vannak, mint pár évvel ezelőtt. Vannak állandó vásárlók, akik állandóan, minden héten jönnek. Itt vannak jelen vannak a piacon. De sokkal kevesebben és sokkal kevesebbet is vásárolnak, mint az elmúlt időben.”

Tandari Gabriella horgosi őstermelőnél mindig van forgalom. Szerinte a titok, hogy mindig szezonális termékeket kell árulni, és így vásárló is lesz. „Ez változó. Nekünk a szezonunk szeptembertől decemberig tart, amikor bejön az új paprika. Az akkor megszámolhatatlan. Két szezon között pedig harminc, negyven, ötven magyar vásárló. Változó. Hétvégén inkább többen vannak.”

Jelenleg egyébként ezer állandó árusa van a kisbajmoki árupiacnak.

Marina Čović, sajtószóvivő, Tržnica Rt., Szabadka: „Az utóbbi időben a magyar vásárlók ismét járnak a szabadkai piacra. Amikor volt a koronavírus-járvány, akkor sajnos nem jöttek. De most már ismét jobb a helyzet, ebben az évben.”

A szóvivő hozzátette, a jövőben is több jelentős beruházást is terveznek, hogy mind az árusok, mind pedig a vásárlók kényelmesen tölthessenek el egy délelőttöt a híres szabadkai piacon.

szabadkai ócskapiac
Tržnica Részvénytársaság
kereslet
kínálat
áru
ruha

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 17:26

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihatással van

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.