Ugrás a tartalomra

Ismét támad a koronavírus? - Egyre több a fertőzött Szerbiában

2023.09.20
16:37
2023.09.20
17:38
Forrás
Pannon RTV
A szakemberek szerint hétről hétre nő a betegek száma. A kormány illetékes munkacsoportja ajánlásokat fogadott el a járvány megfékezésére. Ismét kötelezővé tették a maszkviselést az egészségügyi intézményekben.

A koronavírus 2020-ban és '21-ben tombolt leginkább világszerte, ahogyan a világban, így Szerbiában is egy sor szigorítást vezettek be, hogy meggátolják a vírus terjedését. Emlékezhetünk arra, hogy szinte mindenhol kötelező volt a védőmaszk viselése, a 65 évnél idősebbek hetekig nem hagyhatták el otthonaikat, kijárási tilalmat vezettek be, illetve egyebek mellett az oktatás is online zajlott.

A nehéz évek után idén már úgy tűnt, teljesen búcsút mondhatunk a járványnak, az elmúlt napok eseményei azonban arra engednek következtetni, hogy ismét visszatér a covid. A szerb kormány járvánnyal foglalkozó munkacsoportja most ismét szigorításokat fogalmazott meg az ajánlásaiban. Visszatér a kötelező maszkhasználat az egészségügyi intézményekben, az egészségügyi intézmények alkalmazottai számára pedig kötelező lesz a tesztelés, amennyiben légúti fertőzésre utaló tüneteik vannak.

Az embereknek elegük van a koronavírusból és szkeptikusak.

„Őszintén megmondva egyáltalán nem gondolkodom erről. Sokat vagyok a Fruška gorán, sportos alkat vagyok, aki sokat használja a természetet. A múltkor, a járvány alatt sem volt semmilyen tünetem, remélem most sem lesz. Nem vagyok megterhelve ezzel a témával, nem tudom, nem jött el még az az időszak, hogy gondolkodjam erről, de viselni fogom a maszkot, ha majd kell, viselem. Habár ritkán használom az autóbuszt, leggyakrabban gyalog megyek."

„Őszintén úgy gondolom, hogy nem lesz gond. Mert azt gondolom, hogy ez az egész részben egy kitaláció volt, ami túl lett pörgetve. Ez a válaszom erre."

A covid19.rs oldalon olvasható hivatalos adatok szerint az elmúlt egy héten 1 529 koronavírusos beteget regisztráltak Szerbiában.

Dr. Bohucki Nebojsa, járványügyi szakorvos: „Ha nézzük, milyen a járványügyi helyzet egész Európában, el kell mondani, hogy egy időben jelen van több különböző koronavírus egy területen, de abszolút dominanciája egyiknek sincs. De ahogy már felfedeztek Vajdaságban is Erist, úgy tűnik, hogy nemsokára lesz, nem csak relatív, hanem abszolút domináns vírus, vagyis több mint 50 százalékban. El kell mondani, hogy klinikai szempontból az Eris nem okozhat súlyosabb betegséget, vagyis nincsenek olyan adatok. Tehát a legtöbb esetben, ha valaki covidos, és okozója az Eris vírus, akkor neki fejfájása lesz, láza, orrfolyás, orrdugulás és így tovább."

A járványhelyzet romlását jelzi az is, hogy Újvidéken ismét üzemelni kezd a covid-egészségház a Jovan Jovanović Zmaj nevű épület második emeletén, minden munkanapon 7-től fél kettőig.

 

koronavírus
Covid 19
Dr. Bohucki Nebojsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.
15:13

A népmese bűvöletében

Hetvenhét magyar népmese címmel szerveztek vetélkedőt az újvidéki általános iskolák alsós tagozatai számára. A versenyt a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartották meg.
14:56, Frissítve: 15:02

A rózsaszín pólók napja van

A kortársak közötti erőszak megfékezésére irányuló nemzetközi napot a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában is megszervezték. A rózsaszín pólók napját minden évben február utolsó szerdáján tartják.

Népszerű