Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Jövőkép kisebbségben

2022.05.27
15:22
2022.05.27
17:10
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott Szabadkán az Akadémiai Napok konferenciája, amelynek szervezője az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem. A tanácskozás idei témája a Délvidék sokszínűsége, sorközösségük históriája, jelene és jövője.

Az utolsó előtti napon Jövőkép kisebbségben címmel tartottak kerekasztal-beszélgetéseket.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A konferencia kapcsán elsősorban a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta Zsemberi János vállalkozó, az Akadémiai Napok mai kerekasztal-beszélgetésének egyik résztvevője. Mint mondta, a közösségépítés egyik kockája a sport, a labdarúgás is.

„Az, hogy közösséget építünk Vajdaságban, ez több kockából áll össze, és ennek vagyunk mi is egy része, de nem elhanyagolható része. Fontosnak tartom azt, hogy a kultúra, a művelődés, az élet minden területén történjenek ilyen beruházások, és hogy erősítsük magunkat, önbizalmat kölcsönöznek ezek a dolgok nekünk, mint közösségnek, és ezáltal erősebbek vagyunk és összetartóbbak.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Bakonyi Péter, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. főszerkesztője két kerekasztal-beszélgetés moderátoraként vett részt, melyek témája: Jövőkép kisebbségben. Az egyikre az üzleti élet sikeres, tapasztalt képviselőit, a másikra pedig felvidéki, kárpátaljai, erdélyi fiatalokat és az újvidéki Európa Kollégium diákjait várták.

„A kérdések hasonlóak lesznek, meggyőződésem viszont, hogy a válaszok nagyon különbözőek. Akármire fordulunk rá, mindenképpen az lesz a lényege, hogy annak milyen magyarságmegtartó ereje van, milyen hagyományőrző ereje van, hogy milyen csábító ereje van a magyarok részére, és igyekszünk kikerekíteni a fiatalok számára. Legyen akár gazdaságról, akár mezőgazdaságról vagy a digitalizációról szó. Kíváncsiak vagyunk, hogyan tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy a magyarok itt megtartsák magyarságtudatukat és identitásukat.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az Akadémiai Napok pénteki programját is nagy érdeklődés övezte. A konferencia újvidéki kirándulással zárul szombaton.

Akadémiai Napok
konferencia
Szabadka
Zsemberi János

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű