Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Kálváriaszentelő ünnepséget tartottak Bajsán

2022.12.08
12:43
2022.12.08
15:56
Forrás
Pannon RTV
A Kálváriát éveken át újították, idén sikerült a szobrok restaurálását is befejezni, így teljesen megújult a 188 éves építmény.
Pannon RTV/Kucor Dejan

Jézus és a két lator a keresztfán, Szűz Mária, Mária Magdolna és Szent János a bajsai Kálvária szobrai, melyek felújítása idén befejeződött. Az újraszentelésre a hívek is szép számban megjelentek.

Szakál Magdolna, Bajsa: „Én örülök neki, hogy ilyen szépen felújították, mert ez egy nagyon szép műemlék és hosszú évek során el volt hanyagolva, és nagyon meglepett, hogy ilyen szépen felújították.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

A kereszteket is újraöntették. A régi homokkő szobrokat - melyek a felismerhetetlenségig meg voltak rongálódva - a 89 éves Bégel András nyugdíjas rajz- és matematikatanár ingyenesen restaurálta és festette.

„Az én munkámmal tulajdonképpen csak pontot tettem az i-re, befestettem, restauráltam a még megmaradt három régi szobrot, amelyek körülbelül kétszáz évesek ugye, és utána kezdődött a festés.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

Az első Kálváriát Bajsán 1817-ben alapították, ennek a helyére Bajsai Vojnits Máté adományából építették a jelenlegit, Vojnits Máté végakarata szerint itt temették el, valamint itt nyugszik még a család néhány tagja.

Damján Zsolt, kántor, Bajsa: „1834-ben épült ez a Kálvária, egyszerű sóskúti terméskőből, ami könnyen megmunkálható, de ugyanakkor az időjárás nagyon gyorsan kikezdi, ezt úgy próbálták megvédeni, hogy állandóan festették, tehát szakszerűtlenül is.”

2002-ben volt egy nagyobb felújítás, de az időjárás ismét kikezdte a Kálváriát, majd 2012-ben egy nagy vihar következtében kidőlt az egyik lator keresztje. 2016-tól folyamatosak voltak az újítások közösségi összefogással.

Tóth József, plébános, Bajsa: „Fontos a helyi közösség, a topolyai önkormányzat támogatása, de ugyanúgy fontos, hogy a falu szívén viselte a Kálváriánk ügyét és azóta is apróbb adományokkal a Kálvária rendbetartásával adakoztak. Megemlíteném, hogy a jobb és a bal lator keresztje elkészítésének a sablonját a topolyai katolikus egyházközség adta nekünk kölcsön.”

Az újraszentelő ünnepség után hálaadó szentmisét tartottak a helyi Nagyboldogasszony-templomban.

Kálvária
Bajsa
Tóth József

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.