Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei Honismereti versenyt szerveztek Szabadkán

2023.11.24
16:43
2023.11.24
16:58
Forrás
Pannon RTV
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete idén 28. alkalommal szervezte meg a vetélkedőt. A megmérettetés a Reformkor témáját járta körül.

Nagy érdeklődés mellett tartották meg a hagyományos Kárpát-medencei Honismereti versenyt. A vetélkedőre összesen 27 általános iskolás és 12 középiskolás csapat jelentkezett.

Balázs Piri Kevin, tanuló, Kárász Karolina Á.I., Horgos: „Amióta felsős vagyok, azóta szeretek egy kicsit többet foglalkozni a történelemmel. Eléggé sok helyen megfog engem a történelem, és ezáltal úgy gondoltam, hogy én ide most el szeretnék jönni megmérettetni magam.”

A vajdasági csapatok mellett érkeztek iskolások Romániából, Szlovákiából és Magyarországról is.

Csécs Tamás, tanuló, Ganz Ábrahám Technikum, Zalaegerszeg: „Kilencedik osztályban a csapattal még nem vettünk részt, a többi három évben vettünk részt a versenyeken. Mind a háromszor első helyezettek lettünk. Fontosnak érezzük ezt a témakört, és közel áll a szívünkhöz ez a téma, a reformkor, az egyik első nagy nemzeti öntudatra ébredésünk fontos állomása ez.”

A honismereti verseny azzal a céllal indult, hogy a magyar nyelven tanuló vajdasági diákok tudását szélesítsék a magyar kultúra, a történelem és a művészetek területén - emelte ki De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke.

„Minden évben hagyományosan novemberben megszervezzük a honismereti versenyt, amelynek témaköre minden évben változó, idén a reformkor a témakörünk. Három feladatot láttunk elő a diákok számára, posztert készítenek, illetve feladatsorokat oldanak meg és idén, illetve már a múlt évben is, nem csak történelemből hanem irodalomból és művészettörténetből is vannak feladatok.”

A honismereti versenyen részt vevő diákok emléklapot, illetve a szerbiai Posta Petőfi Sándor bélyegét kapják meg. A nyertes csapatok könyvjutalomban részesülnek, további versenyeken vehetnek részt, valamint egy kirándulásra is elutazhatnak.

Kárpát-medencei Honismereti verseny
De Negri Ibolya
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.
13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.