Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A kert gondozása reggelente az első dolga a 107 éves Ilonka néninek

2021.10.17
13:36
2021.10.17
16:41
Forrás
Pannon RTV
Szerényen kell élni, és keményen dolgozni - ezt üzeni a fiataloknak a 107 éves Ilonka néni, aki nemcsak Újvidék, de egész Szerbia legidősebb lakosa.

A helyi Mária Neve Nagytemplomban, szentmise keretében köszöntötték fel születésnapja alkalmából. A mise végén 107 szál rózsát kapott ajándékba.

Pannon RTV/Juhász Géza

Ilonka néninek két unokája, négy dédunokája, és egy ükunokája is van. Ritkán látja őket, mert Olaszországban, Londonban, Amszterdamban, Skóciában, és Magyarországon élnek. Egyik unokája, Bali Gábor, Budapestről jött haza, hogy felköszönthesse a százhét éves, ahogy ők nevezik "dédit".

Bali Gábor, Ilonka néni unokája: „Amikor az ember különböző városokban sétál, különböző épületeket lát, ahol ki van írva, hogy mikor alapították, az embernek mindig eszébe jut, hogy, a nagyi az előbb született, mint mielőtt felépítették ezt a műemléket. Mert az száznál szokott besorolás lenni, épület, vagy bármi, hogy műemlék jellegű, úgyhogy ő valójában mindig velünk van, meg mindenki anekdotákat mond a konyháról, négy-öt évvel ezelőtt mikor eljöttünk, az forog, hogy bocsánatot kért, hogy csak egy sütit csinált, mert, hogy fáj a keze, holott ugye vannak fiatalabbak, akik egyet sem csinálnak.”

Ilona néni 1914. október 15-én született Topolyán. Az 1930-as évek elején költözött Újvidékre. Varrónőként dolgozott. Százhét évesen egyedül sétál ki a piacra, főz, és gondozza a virágoskertjét, amire nagyon büszke. A kertben negyvenéves rózsabokrok, és hatvanéves tuja fák is vannak. Ilonka néni minden nap úgy fekszik le, hogy közben végigveszi a másnapi teendőket.

Kovács Ilonka, Újvidék: „Az az első dolgom, ha felkelek, hogy a kertet csinálom. Azt csinálom, kitisztítom, ami elhervadt levagdosnom, mindig van benne mit csinálni, ha akarja az ember, hogy rendben legyen, de én szeretem nagyon, hogy rendben legyen, semmi szemét, semmi ne legyen ott, ami nem oda való.”

A 107 éves Ilonka néni azt üzeni a fiataloknak, hogy próbáljanak meg minél szerényebben élni, és keményen dolgozni. Mint mondja, ő is ezen az értékek szerint éli az életét.

Kovács Ilonka
Újvidék
születésnap

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű