Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Két nap késéssel a matematika kisérettségit is megírták a diákok

2019-06-20
11:00
2019-06-20
17:33
Forrás
Pannon RTV
A halasztásra azért került sor, mert a tesztek idő előtt kiszivárogtak. Az ügyben letartóztatás is történt, egy szülőn kattant a bilincs.

A diákok elmondták, hogy aki készült, illetve az elmúlt nyolc évben is rendesen tanult és odafigyelt az órákon, annak nem okozott különösebb nehézséget a feladatsor megoldása.

Két szem cukorka az asztalon. A szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában így várták a tesztet kitöltő diákokat, ha valakinek netán leesne a vércukra. A tesztírókat sorban szólították.

A megkérdezett tanulókat nem különösebben zaklatta fel, hogy halasztottak. Boldizsár Krisztián, kisérettségiző, Majsai Úti, Á.I.: „Szerintem nem volt semmilyen különös történet vele. Annyi, hogy még egy napot be kell jönni.”

A kisérettségi feladatsora nem volt túl nehéz, mondták az általunk megkérdezett tanulók. Arra viszont többen is panaszkodtak, hogy egyes feladatokat nem túl szerencsésen fordították. Ormai Enna, kisérettségiző, Majsai Úti, Á.I.: „Igazából én meg vagyok elégedve a kérdésekkel és a teljesítményemmel is. Csak annyi volt az egészben, hogy szerintem a kérdéseket jobban is lefordíthatták volna.”

A tanárok úgy látják, hogy az incidens semmiképp sem tett jót a gyerekeknek. Szőcs Levente, tanár, Majsai Úti, Á.I.: „Nem érintette őket úgy, jó értelemben, mivel matematikára készültek, és akkor tolódott. Megfordult a fejükben a kombinált és a matematika sorrend.”

A Majsai Úti Általános iskola nyolcadikosai számára felkészítő órákat is szerveztek májusban, hogy jó eredményt érjenek el. Idén 85 nyolcadikosuk  kisérettségizett - mondta el Bognár Beáta, a Majsai Úti, Általános Iskola igazgatója, majd részletezte: „Ebből 47-en írták magyar nyelven a tesztet, illetve 38 tanulónk szerb nyelven. A tanulóink készültek mind az anyanyelv, mind a matematika, mind pedig a kombinált teszt megírására.”

Az iskolások a hatodik, a hetedik és nyolcadik osztályos eredményeik alapján maximálisan 60 pontot gyűjthetnek, míg a kisérettségin maximum 40 pont szerezhető.

A matematika kisérettségi feladatsorait eredetileg kedden kellett volna megoldaniuk a felsősöknek, de a mintegy 69.400 szerbiai végzős számára ezt mára halasztották, mert kiszivárgott a feladatsor. Az eset kapcsán tart a nyomozás, egy szülőt tartóztattak le, aki egy nyomdából tulajdoníthatta el a teszteket a gyanú szerint. Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter az esetet követően beadta a lemondását, de sem a szerb kormányfő, sem pedig Szerbia elnöke nem fogadták el azt.

Jövőre az illetékesek szerint elektronikus vizsgáztatást vezetnek be, ezért azt mondták, nem fordulhat elő többé ilyen incidens.

kisérettségi
matematika

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.