Ugrás a tartalomra

Ki mit tud '56-ról?

2023.11.25
13:05
2023.11.25
17:10
Forrás
Pannon RTV
Ki volt Nagy Imre? Hogyan tört ki az 1956-os magyar forradalom és mi történt utána? Ezekkel a kérdésekkel is foglalkoztak a történelmi vetélkedőn, amit középiskolásoknak szerveztek Szabadkán, a városi könyvtár olvasótermében.

A vetélkedő több részből állt: először egy írásbeli résszel kellett megbirkózniuk a csapatoknak, ahol kiderült, ki mennyire ismeri a történelmi személyeket, évszámokat, adatokat. A második rész egy esszé írásából állt, ahol bővebben ki kellett fejteniük tudásukat az adott témáról. Emellett a versenyzőknek egy maximum másfél perces kisfilmet is alkotniuk kellett.

Apró Orsolya és csapata Zentáról érkezett, és a Nagy Imre perről, illetve a koncepciós perekről készítettek összeállítást.

Apró Orsolya, tanuló, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta:
„ Nagy Imrének volt egy beszéde, azt is beleraktuk, de kitalált elemek is vannak benne.
- Hogyan osztottátok fel a munkát? Kinek mi volt a feladata a film készítésekor?
- Én írtam a szöveget, a bolyai filmműhelyből - akik nem a csapattársaink -, onnan is voltak segítségünkre a film forgatásában. Az egyik csapattársam szerzett szereplőket, Lara pedig a díszletet csinálta meg.”

A vetélkedőre 17 csapat jelentkezett, Vajdaság több településéről, összesen hat középiskolából.

Kiss Gábor Ferenc, oktató, SZTE-JGYPK: „Több vetélkedőn voltam zsűritag, és azt látom, hogy a hősiesség, a helytállás, a becsület a hazáért, a nemzetért, az egyénért való kiállás a mostani diákoknak is fontos érték és tényező. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy napjainkban milyen komoly és bonyolult folyamatok játszódnak le a világban. A világ instabillá válik körülöttünk, és ebben az instabillá váló világban szükség van azokra a biztos fogódzó pontokra, amelyek bennünk vannak és nem lehet elengedni. ”

A verseny célja, hogy a diákok megismerjék az 1956-os forradalom és szabadságharc főbb eseményeit, valamint annak magyar és jugoszláv vonatkozásait.

Kudlik Zoltán, alelnök, Nagy Imre Társaság: „Hogy ráneveljük azokat a fiatalokat, akik most középiskolába járnak, hogy miért fontos a nemzeti ünnepünket megünnepelni október 23-án, miért küzdöttek az '56-os forradalomban résztvevő személyek, mi lett a következménye az '56-os forradalomnak. Ezeknek a fontos történelmi eseményeknek a megismerése a célja ennek a mai rendezvénynek.”

Az első három helyezett ajándékcsomagban részesült, de senki sem tért haza üres kézzel, minden résztvevő egy budapesti kiránduláson vehet majd részt. Az esemény létrejöttét Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a budapesti Nagy Imre Emlékház és Társaság támogatta, a szabadkai '56-os Műhely Civil Szervezet közbenjárásával.

vetélkedő
Kudlik Zoltán
Nagy Imre Társaság
Kiss Gábor Ferenc
Szegedi Tudományegyetem
Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
Bolyai tehetséggondozó Gimnázium
Nagy Imre
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Szabadka
Városi Könyvtár
Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa
MNT
Nagy Imre Emlékház és Társaság
'56-os Műhely Civil Szervezet

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.