Ugrás a tartalomra

A kidobott elemek 90 százaléka még felhasználható (videó)

2017.01.05
14:19
Szabadkán csaknem százezer kilogramm elem kerül a kukába évente
Szabadkán csaknem százezer kilogramm elem kerül a kukába évente. Ez 800 ezer liter víz szennyezését jelenti. Ivóvizünk forog kockán - hívta fel a figyelmet az ECO-FREINDS környezetvédő egyesület. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Magyar Nemzeti Tanács Téli Egyetemén tartottak előadást a szelektív hulladék-, illetve elemgyűjtésről. A résztvevők műszerek segítségével válogatták szét a jó és a rossz elemeket. Kiderült, a kidobott elemek 90 százaléka még felhasználható led lámpák, távirányítók vagy fali órák működtetésére. A megfelelő felhasználással kevesebb elemet kell vásárolni, amivel pénzt takaríthatunk meg és a környezetet is óvjuk.Tóth Dénes, elnök, ECO-FRIENDS: „Az elemek káliumot, ólmot és higanyt tartalmaznak, nagyon veszélyes nehéz fémeket. Pillanatnyilag olyan a helyzet, hogy a város fogyasztása százezer kilogramm, vagyis egy kilogramm fejenként évente. Ez pillanatnyilag mind a depóniára kerül, dr. Hovány szerint ott széthullik, és ott van egy vízelvezető csatorna a Palicsi-tóba, átmegy a halakba, átmegy az ivóvizekbe, vissza az emberbe.”
vízszennyezés
Téli Egyetem
elem

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.