Ugrás a tartalomra

Kiemelt jelentőségű magyar kulturális rendezvényekről és díjakról tárgyalt az MNT

2023.05.12
10:58
2023.05.12
20:50
Forrás
Pannon RTV
Elfogadták az Magyar Nemzeti Tanács ülésén a vajdasági magyar kiemelt jelentőségű hivatásos és amatőr országos, illetve regionális rendezvények listáját, valamint a vajdasági magyar művelődési-művészeti díjak listáját is.

Fremond Árpád az ülés elején megköszönte a Kulturális Bizottság átfogó munkáját, amely során megvitatta és elfogadásra javasolta a kiemelt jelentőségű országos és regionális magyar kulturális rendezvények, illetve a díjak listáját. A szakmaiság, a minőség és a közösség általi elfogadottság fémjelzi a kiválasztott rendezvényeket - mondta az MNT elnöke.

„A vajdasági magyar kiemelt jelentőségű országos, hivatásos és amatőr rendezvények egy részt olyan rendezvények, amelyek a vajdasági magyar művelődési és művészeti életben az elmúlt évtizedekben meghatározó jelentőségűek. Másrészt olyan rendezvények, amelyek mögött nincs évtizedes hagyomány, azonban a közösség által és a szakmai közönség által egyaránt olyan elfogadottsággal bírnak, mint a hosszú és minőségi múlttal rendelkező rendezvények."

A rendezvényeket a Magyar Nemzeti Tanács nemcsak számba veszi, hanem erkölcsi és szakmai támogatásban is részesíti, sőt annak érdekében is aktívan tesznek, hogy ezek kellő állami pénzelésben is részesüljenek. Összesen 24 országos és 30 regionális rendezvényt terjesztett fel a Kulturális Bizottság elfogadásra a tanácstagok elé. A többi között a nyugat-bácskai rendezvények: a nagy múltú Négyes- illetve Ötösfogat rendezvénysorozat, valamint a Dunatáji beszélgetések is a vajdasági magyar kulturális stratégia részét alkotják ezután.

Lennert Tímea, a Tájékoztatási Bizottság tagja: „A nyugat-bácskai magyarok számára fontos közéleti-, kulturális-, tudományos-, vagy akár politikai témákat képviselő személyiségeket, érdekes és értékes embereket hívnak meg negyedévente beszélgetni a zombori Magyar Polgári Kaszinóba. A Dunatáji Herceg János Nap keretében pedig az irodalommal találkozhat a szakma és az olvasóközönség is. Hiszen az akadémikus író, műfordító emlékét ápolva, együttműködésben a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtárral évente ünnepélyes keretek között átadásra kerül a Herceg János Irodalmi Díj."

Lovas Ildikó, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke szerint fontos, hogy egy közösségnek legyenek kiemelt jelentőségű kulturális rendezvényei. A lista elkészültét több hónapos, folyamatos munka előzte meg.

„Fontosnak tartom elmondani, a végső sorrend kialakulása szempontjából, vagy nem is sorrend, a végső sor kialakulása szempontjából, hogy mindig két nézet ütközött. Az egyik az, hogy mi a legfontosabb: a magas színvonalú rendezvények figyelembe vétele, vagy pedig az, ami a közösség számára, egy adott kisebb közösség számára fontos, hiszen azért nem arányosan élünk, Bácska, Bánát, Szerémség, Dél-Bácska, Nyugat-Bácska, hogyan oldjuk ezt meg? MI a fontos szempont? Emiatt aztán diagramokat is készítettünk, mindenki feladata volt négy-öt rendezvényt le is írni, de nem a saját településéről, ezt nagyon fontosnak tartottuk, hogy legyen figyelmünk a másikra."

Elfogadták a Magyar Nemzeti Tanács által támogatott vajdasági magyar művelődési-művészeti díjak listáját is. Ezek: a Híd Irodalmi Díj, a Forum Képzőművészeti Díj, a Vajdasági Magyar Művészeti Díj, a Magyar Életfa Díj, a Pataki Gyűrű-díj, a Bazsalikom Műfordítói Díj, a Szarvas Gábor Nyelvművelői Díj. Az ülésen szó esett még három intézmény 2022-es évi munkabeszámolójáról is.

ülés
Fremond Árpád

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.