Ugrás a tartalomra

Kilenc elsőéves hallgatót részesít ösztöndíjban a tartományi kormány

2024.02.21
15:27
2024.02.21
16:46
Forrás
Pannon RTV
Ma ünnepeljük az anyanyelv nemzetközi napját. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár fogadta azokat az anyanyelvükön tanuló elsőéves hallgatókat, akiket a tartományi kormány ösztöndíjban részesít a 2023/2024-es tanévben.

Kószó Alisza a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken elsőéves hallgató. Szerinte az anyanyelven való tanulással sajátítható el legjobban a tudás. „Nagyon nagy jelentősége van számomra ennek a támogatásnak. Nagyon hálás vagyok, hogy a saját anyanyelvemen tanulhatok tovább, ez nekem nagyon sokat jelent. Úgy érzem, hogy így tudom a legtöbb tudást elsajátítani.”

A Román Nyelv és Irodalom Tanszékről Sonja Mijić kapta meg az ösztöndíjat. „Az ösztöndíj számomra igazán sokat jelent, elsősorban azért, mert felismertem, hogy a kisebbségi nyelveken való tanulást a tartományi kormány igyekszik támogatni és egyben ösztönözni is a fiatalokat.”

Összesen kilenc egyetemi hallgató kapta meg a tartományi kormány ösztöndíját. Tíz hónapon keresztül havi húszezer dinárban részesülnek a hallgatók.

Zoran Milošević, tartományi felsőoktatási titkár: „Ez nem csak a média vonatkozásában fontos, nem csak a folklór támogatását és a hagyományok megőrzését jelenti. Itt a legfontosabb erődről van szó, ami valójában maga a nyelv. Ezek a fiatalok, akik így tanulnak, megőrzik a legfontosabbat, azt mondhatom, hogy megőrzik az identitás alapját, a nyelvet.”

A tartományi felsőoktatási titkár hozzátette, az identitás megőrzése mellett fontos feladat a multikulturális társadalom megőrzése is.

oktatás
anyanyelv nemzetközi napja
Zoran Milošević
ösztöndíj

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.