Ugrás a tartalomra

Kilométeres kamionsorok a határon

2024.04.02
14:59
2024.04.02
21:19
Forrás
Pannon RTV
Intenzív a forgalom a határátkelőhelyeken a Szerbiából kilépő oldalon. A teherautó-sofőrök vannak a legnehezebb helyzetben, ők esetenként nem csak több órát, hanem akár egy-két napot is várhatnak arra, hogy átjussanak Magyarországra.

A horgosi határrendőrség adatai szerint a húsvéti hétvége alatt a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen mintegy hatvanezer utas kelt át mindkét irányban. Az illetékesek szerint hasonló intenzitású forgalomra kell majd számítani a május elsejei, illetve az azzal egybeeső ortodox húsvéti ünnepek alatt is. Kedden, a kora délutáni órákban az autópálya-határátkelőhelyen nagyjából hatvan percet kellett várakozni, hogy valaki Szerbiából átjusson Magyarország területére, és az autósok beszámolói szerint hasonló volt a helyzet a Királyhalom-Ásotthalom és Kelebia-Tompa átkelőn is.

Nagyon nehéz megközelíteni a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhely Szerbiából kilépő oldalát, ugyanis a szerb oldalon nagyjából nyolc kilométer hosszan torlódtak fel a kilépésre várakozó kamionok. Ezért az autósok csak egy szűk sávban araszolva tudják megközelíteni a horgosi kilépő oldalt.

A gond az, hogy aki beragadt a sort előző kamionok közé, visszafordulni sem tudott. Az autósok számára így gyakran tovább tartott a szerb határ kilépő oldaláig eljutni, mint onnan átérni Magyarországra.

Tolmácsi Zsolték Zentán a szüleiket látogatták meg, onnan indultak vissza Tatabányára. Az egyórás várakozás a határon számukra ilyenkor megszokott, csak a horgosi leágazásnál tudtak nehezen a pályára lehajtani.

„- Még belefér, viszont a kamionoktól nagyon nehezen tudtunk idejutni. Lezárták a bejáratot az autópályára.
- Nyolc kilométer hosszan vannak feltorlódva a kamionok, ez rekord.
- Ez elég hosszú, igen.
- Akkor hogy sikerült eljutniuk ide a határig?
- Valamelyik kicsit előrébb ment, valamelyik tolatott, akkor egy sofőr figyelte, hogy az autópályára ki tudunk-e köztük hajtani, és akkor így sikerült rájutni az autópályára.”

Aki időben észrevette a feltorlódott kamionokat, és szerencséje volt, az le tudott hajtani az autópályáról a horgosi leágazásnál, megcélozva a Horgos-Röszke közúti átkelőt. Emiatt ott egyre csak nőtt a sor és ezzel együtt a várakozási idő is, amely kedd kora délután már legalább másfél órát tett ki.

Juhász Zsolt Szabadkáról indult vissza, szerda reggel kell megjelennie zalaegerszegi munkahelyén.

„- Akartunk menni a nagy Röszkére, de a kamionosok lezárták az utat. Úgyhogy erre jöttünk.
- És mit tippeltek, mennyit kell még várni, mire átjuttok Magyarországra?
- Még egy jó negyven perc biztos, egyelőre tizenöt perce várunk. Úgyhogy van még mit várnunk.”

Mivel az elkövetkező napokban is hosszú kamionsorokra kell számítani az autópálya Magyarország felé vezető szakaszán, ajánlatos a kisebb, időszakosan működő határátkelőket választani.

kamion
határ
Horgos-Röszke autópálya határátkelő

Most

19:17

Đoković kiesett Monte Carlóban

Meglepetésre kiesett Novak Đoković a monte-carlói salakpályás férfi tenisztorna elődöntőjében, mivel három szettben vereséget szenvedett a norvég Casper Ruudtól.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.