Ugrás a tartalomra

Kishegyesen átadták a Petőfi Sándor Közösségi- és Magyar Művelődési Központot

2023.09.30
16:38
2023.11.17
16:36
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány azért támogatta a vajdasági oktatási-nevelési, kulturális és szociális intézmények felújítását és fejlesztését, mert igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a vajdaságiak boldogulni tudjanak őseik földjén.

Ezt hangsúlyozta Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár ma Kishegyesen, ahol átadták rendeltetésének a Petőfi Sándor Közösségi- és Magyar Művelődési Központot. Az épületegyüttes számos helyi civil szervezetnek ad otthont, a helyi Csépe Imre Könyvtár is itt lelt új otthonra, a névadó költő tábláját is felavatták ebből az alkalomból. 

Kishegyes központjában ékeskedik a teljeskörűen felújított Petőfi Sándor Közösségi- és Magyar Művelődési Központ, amely a helyi civil, ifjúsági és művelődési egyesületek gyűjtőhelye. Állandó kiállításoknak, hagyatékoknak is otthon ad a központ, itt tarthatják próbáikat a művelődési egyesület néptáncosai, valamint a több mint 300 férőhelyes színházterem is teljesen megújult, az épületegyüttes előtt pedig közösségi teret alakítottak ki.  

Linka B. Gabriella, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Kishegyes: „A megmaradásunk szempontjából mindenképpen a közösségépítés a legjelentősebb tevékenység és feladat számunkra és ez az épület, épületkomplexum ezt mind ki fogja szolgálni, a közösségépítést, a lakosság idevonzását, a magyar ajkú lakosság idevonzását, hiszen ez egy magyar kultúrközpont, ami nekünk és értünk épült.”

Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Juhász Bálint a kishegyesi Községi Képviselő-testület elnöke, a VMSZ intézőbizottságának elnöke adták át rendeltetésének a központot. Majd a frissen átköltöztetett helyi könyvtár falán lévő Csépe Imre költő emléktábláját is megkoszorúzták az ünnepség alkalmából.  

Juhász Bálint, elnök, KKT, Kishegyes: „Azt gondolom, hogy fontos tény, hogy Magyarország kormányára 2010-től kezdődően számíthatunk, hogy hallgatnak a helyi prioritásokra, meghallják a helyi közösségeknek, a határon túli magyar közösségeknek a hangját. Itt mondanék köszönetet Pásztor István elnök úrnak, aki a kezdetektől felkarolta ezt a projektet, és természetesen a magyar kormány, aki forrást tett hozzá.” 

A helyi és környékbeli magyarság számára egy olyan kulturális tér jött létre, amely méltó az ősök emlékére, továbbá a jelen és jövő generációi számára - hangsúlyozta Fremond Árpád, az MNT elnöke: „Egy olyan közösségi tér alakul ki, amely a hegyesi magyarság életében meghatározó szereppel bír majd és ahogy hallhattuk is, egy lehetőség a hegyesiek számára, hiszen megtudhattuk, hogyan épült fel ez az épület, hogyan szerezte vissza ez a közösség és hogyan mert nagyot álmodni, hogy ezt az egész épületet felújítsa és most a jövőre tekintve, illetve a jövőbe tekintve az a fontos, hogy ezeket a lehetőségeket hogyan tudják majd kihasználni.”

A történelem nehézségei folyamán a kishegyesiek harci szellemének köszönve a közösség meg tudott maradni, a nehézségek ellenére sem futamodnak meg, itt vannak itthon, ez a hazájuk és itt képzelik el a jövőjüket. Ennek a művelődési épületkomplexumnak köszönve a fiatalok meg tudják mutatni magukat, tehetségüket és a település hírnevét öregbítik Kárpát-medence-szerte - mondta Potápi Árpád János: „Ők már az ‘50-es években létrehozták ezt a művelődési házat, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületet, amely nem csak kishegyesiek, hanem a környékbeli magyarságnak egy kiemelt intézménye volt. 2000-ben elveszítették ezt az épületet, aztán vissza tudták ezt nyerni és akkor határozták el, hogy felújítják. A Magyar Kormány mellé is állt ennek az ötletnek és 548 millió forintos támogatással ma azt mondhatjuk, hogy sikerült az egész épületet kívül belül felújítani.” 

Az ünnepség után a jelenlévők megtekinthették a felújított művelődési központot, egyebek között az állandó kerámiakiállítást is. A könyvtárban pedig már a délután folyamán is kulturális programokkal várták az érdeklődőket.

Kishegyes
Petőfi Sándor Közösségi- és Magyar Művelődési Központ
Linka B. Gabriella
Fremond Árpád
Potápi Árpád János

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.