Ugrás a tartalomra

Konduktori BA-képzés indul Szabadkán

2023.11.24
14:01
2023.11.24
16:34
Forrás
Pannon RTV
A képzés által Vajdaságban is komoly szakemberekből álló gárda foglalkozhat a központi idegrendszeri betegségekkel rendelkező páciensekkel.

Új alapszintű diplomát lehet szerezni magyar nyelven Vajdaságban. 2024 szeptemberétől Szabadkán konduktori BA-képzés indul a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának kihelyezett tagozatán - jelentette be a Semmelweis Egyetem Pető András Kar Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központ igazgatója. Csuka Pál hangsúlyozta, a képzés által Vajdaságban is komoly szakemberekből álló gárda foglalkozhat a betegekkel. A hat féléves felsőoktatási szak 43 százaléka gyakorlati képzés. A kar kihelyezett foglalkozásaira eddig is nagy érdeklődés mutatkozott, hiszen egy hiánypótló gyógymódról van szó, amely a központi idegrendszeri betegségekkel rendelkező pácienseken segít.

A konduktori oklevél a központi idegrendszeri sérültek pedagógiai úton való rehabilitációjára, konduktív pedagógiával történő személyiségfejlesztésre, minden életkor számára csoportos és egyéni fejlesztő programok kidolgozására képesít. A Semmelweis Egyetem a jövő héten Szabadkán a Svetozar Marković Gimnáziumban, a Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnáziumban és az Egészségügyi Középiskolában népszerűsíti a konduktori képzést.

„Ugyanazt a konduktor BA-szakos képzést indítjuk szabadkai központtal, ami Budapesten is van, ugyanazt a diplomát adja ki a Semmelweis Egyetem, amellyel konduktorként utána tudnak dolgozni az itt végzettek, és Vajdaság is egy olyan szakembergárdához tud jutni, amely folyamatosabbá tudja tenni a képviseletünket és a segítségünket. A másik dolog pedig, ami ezzel együtt jár, hogy kiszámíthatóbb és biztosabb lesz ezeknek a fejlesztéseknek a száma, mert így évente legalább 5-ször három hétre megjelenünk, mert a képzésnek a 43 százaléka gyakorlati jellegű. Így felnőtt és gyermek csoportokat is kell üzemeltetnünk.”

konduktor
Semmelweis Egyetem Pető András Kar

Most

16:31

Elhagyja mozgalmát Branimir Nestorović

A covid-szakértő tüdőgyógyászból lett politikus a Mi, a nép hangja nevű lista vezetőjeként indult és okozott hatalmas meglepetést a decemberi választásokon. Köztársasági szinten 13, Belgrádban 6 képviselői helyet szereztek.
14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.