Ugrás a tartalomra

A korai felismerés életet ment

2023.10.20
19:00
2023.10.20
19:47
Forrás
Pannon RTV
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ilyenkor számos módon igyekeznek felhívni a figyelmet a betegségre, és arra, hogy mennyire fontos a megelőzés és a daganatos megbetegedés korai felismerése.

Ennek alkalmából emléksétát tartottak Szabadkán az Egymásért Egyesület szervezésében. A már hagyományosnak számító sétán idéntől Tanja Antićról, az egyesület alapítójáról is megemlékeznek. A mai esemény üzenete az volt, hogy a korai felismerés életet ment.

Szabadka főterén gyűltek össze pénteken délután az Egymásért Egyesület tagjai. A résztvevők az esemény elején megemlékeztek azokról a tagokról, akik már nem lehetnek közöttük. Az ő emlékükre egy-egy rózsaszín léggömböt is a levegőbe eresztettek. A tagok közül néhányan stábunkkal is megosztották történeteiket.

Pintér Molnár Edit: „Én már 10 éve vagyok műtött. Ez azt jelenti, hogy már 10 éve terápia alatt vagyok, és decemberben fog lejárni az utolsó terápiám. Elméletileg úgy tartják, hogy öt év után már az ember gyógyultnak van nyilvánítva. Ez nem hiszem, hogy így van. Az emberben mindig ott van az a félelem, amely végigkísér bennünket. Egy dolog biztos, hogy a kitartás és a családom az, akik miatt érdemes folytatni.”

Marlene Dietrich kislányával érkezett a sétára. Az Egymásért Egyesület pedig nemcsak a reményt jelenti neki, hanem azt is, hogy vannak olyan sorstársai, akikkel tanácsokat tudnak adni egymásnak: „A diagnózist október 31-én lesz egy éve, hogy megkaptam. Ez az egy év alatt végigcsináltam a kemoterápiát, hajhullással, mindennel, ami ezzel jár. Két hónapja, hogy megműtöttek, és eltávolítás is volt, implantátumokkal. Jövő héten kezdem Belgrádban a sugárterápiát.”

Tanja Antić, az Egymásért Egyesület alapítója idén hunyt el a mellrák következtében. Ezért az idéntől a sétán rá is emlékeznek.

Ágoston Gabriella, alelnök, Egymásért Egyesület, Szabadka: „Valójában ez a séta már hagyományos. Ez egy figyelemfelkeltő séta. Szeretnénk felhívni a figyelmet mindazokra a dolgokra, a megelőzésre, az odafigyelésre, a magunkra való odafigyelésre, amit nemcsak októberben, hanem minden nap meg kell, hogy tegyünk. Ez a cél, hogy itt vagyunk kint, egy sétával úgymond megemlékezünk, és a figyelemfelkeltést is szeretnénk kifejezni.”

 

Az emlékséta Szabadka főteréről indult, a Sugárúton keresztül a Sportcsarnokig, majd vissza a központba. A sétán nemcsak az egyesület tagjai vettek részt, több szabadkai is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Egymásért
Egymásért Egyesület
Ágoston Gabriella

Most

16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.