Ugrás a tartalomra

A korai halálozások 80%-át szívroham és szélütés okozza

2023.09.27
15:01
2023.09.27
16:34
Forrás
Pannon RTV
A szív világnapja alkalmából a Szabadkai Közegészségügyi Intézet több programot is szervez a városban.

Csütörtökön 9-től 11 óráig a Harcosok sorakozója lakótelepen található rekreációs központban egészségügyi vásárt tartanak. Pénteken 10 órától az érdeklődök előadást hallhatnak a Vöröskereszt székházában a rizikófaktorokról és arról, hogy mit kell tenni hirtelen szívmegállás esetén. A cél, mint minden évben, hogy felhívják a figyelmet és rámutassanak az egészségügyi kockázatokra és a megelőzés fontosságára a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban. A szakemberek szerint a szívinfarktus és a stroke okozta korai halálozás 80 százalékban megelőzhető lenne, ha odafigyelnénk egészségünkre, és elvégeznénk az ajánlatos szűrővizsgálatokat.

Dr. Mirjana Dakić, munkatárs, Szabadkai Közegészségügyi Intézet: „Akut szívinfarktus - infarktus és szélütés - apoplexia miatt veszítik legtöbben életüket. A világon évente több mint 20,5 millió ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, és a becslések szerint 2030-ra ez a szám 23 millióra fog emelkedni. A Szív Világszövetség arra figyelmeztet, hogy a korai halálozások legalább 80%-a szívroham és szélütés miatt következik be. Megelőzhető a fő kockázati tényezők, mint a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a mozgás szegény életmód kontrollálásával is."

szívroham
szív világnapja
szűrővizsgálat

Most

07:55, Frissítve: 08:10

Magyar fűszeres jazz Belgrádban

Adventi koncertet szervezett Belgrádban Magyarország Nagykövetsége és a Collegium Hungaricum kulturális központ. Az érdeklődők a budapesti Kodály Spicy Jazz zenekar fellépését tekinthették meg a szerb fővárosban működő Bitef színházban.
07:19, Frissítve: 07:25

Ködös, borult, esős idő

Felhős, hideg, esős idő várható ma a délelőtti órákban, a csapadék viszont délutánra megszűnhet. Az alacsonyan fekvő tájakon havas esőre is számíthatunk, a hegyvidékeken pedig havazásra.
22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.