Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Köszönet a véradóknak!

2022.05.11
12:47
2022.05.11
16:16
Forrás
Pannon RTV
Május 11-e az önkéntes véradók napja Szerbiában. Ennek apropóján a szabadkai Egészségügyi Középiskolában véradási akciót szerveztek.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Német Viktor és Brindza Brigitta először adtak vért. Brigitta félt a tűszúrástól, de gyorsan túlesett rajta és Viktorhoz hasonlóan ő is örült, hogy segíthetett másokon.

„Most lett rá alkalmam, szeretnék segíteni az embereken. Korábban is szerettem volna, amikor betöltöttem a 18-at, csak akkor nem jutottam el bizonyos okok miatt, de most igen. Ez volt az első önkéntes véradásom.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Német Viktor: „Három ember életét lehet megmenteni egy véradással. Úgy érzem, hogy ez egy fontos dolog, ezért is jöttem el. A családomban anyukám volt még véradó, ő vett rá a dologra. Ez az első véradásom.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Véradás előtt fontos a pihenés, azért, hogy meglegyen a megfelelő vasszint. Emellett nélkülözhetetlen a folyadékbevitel, mint a tea, kávé, víz és kerülendő a zsíros reggeli – emelte ki Sebők Zsolt, a szabadkai Vöröskereszt munkatársa. Hozzátette: véradás után pedig kerülendő a nehéz fizikai munka, a sport és nem ajánlott a dohányzás

„Azért szoktuk mindig hagyományosan itt szervezni ezt az akciót, mivel a leendő egészségügyi dolgozók mindig hajlandóak vért adni, illetve akik betölti a 18. életévüket ők is mindig adnak vért. Egy egység ajándékozott vérrel, tehát egy véradással akár három emberi életet is meg lehet menteni.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Legközelebb, május 17-én, kedden Tavankúton, a gyermekrendelőben lesz véradás, illetve 18-án Csantavéren, a parókián, reggel 8 és 10 között.

önkéntes véradás
Szabadka
Vöröskereszt

Most

07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű