Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Közel százan adtak vért Óbecsén

2020-05-20
13:29
2020-05-20
14:38
Forrás
Pannon RTV
A számok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány ellenére sem csökkent a véradási kedv a városban.

Az egészségügyi intézmények fokozatosan visszatérnek eredeti tevékenységükhöz, így egyre több vérre és ezzel véradóra is van szükség.

Színpadi előadás helyett véradásnak adott helyszínt az óbecsei Városi Színház. A legtöbb önkéntes véradó már visszatérőnek számít, mivel évek óta részt vesznek az önkéntes akciókban. Rajko Doroslovački például több mint 3 évtizede: „86-87 óta adok vért, ez egy humánus gesztus a részemről. Inkább én adok vért, mint, hogy nekem kelljen másnak adnia. Mintegy 70 alkalommal adtam vért.”

Még csak 22 éves, de már nem először ad vért Nebojša Zarić sem: „Ez a hetedik alkalmam. A motivációm az, hogy legyünk humánusak, segítsünk másokon, ha megtehetjük.”

A járvány lecsengése után több vérre lesz szükség, mint az utóbbi hónapokban, amikor a vírus elleni harc volt a legfontosabb.

Dr. Vaso Kulidžan, orvos, Vajdasági Transzfúziós Intézet: „A klinikák és az egészségügyi központok Vajdaság-szerte visszatérnek a szokásos tevékenységükhöz, ezzel együtt több vérre lesz szükség. Emiatt jelenleg maximális kapacitással dolgozunk, minden csapatunk terepen van.”

Óbecsén ma közel század adtak vért – ezzel az eredménnyel nagyon elégedettek a szervezők.

Marijana Ćalović, óbecsei titkár, Vöröskereszt: „Nagyon elégedettek vagyunk a mai nappal, köszönjük mindazoknak, akik eljöttek és még el fognak jönni, mert az a 10-20 perc, amit erre rászántak, valakinek egy életet jelent.”

A szakemberek szerint optimális esetben a lakosság négy százaléka kellene, hogy önkéntes véradó legyen, Szerbiában azonban ez csupán három százalékot tesz ki.

véradási akció
véradó
Óbecse
Vöröskereszt

Most

14:51, Frissítve: 16:53

Foglalkozások az adai Lovasvölgyben

Őseink életébe kóstolhattak bele a gyerekek egy egész napos foglalkozás keretein belül Adán. A helyi Lovasvölgyben nem csak a lovaglás fortélyait, de a lovas íjászatot is megismerhették.

Népszerű