Ugrás a tartalomra
kulhonimagyarok.hu

Közlekedő Petőfi - rajz- és kreatívpályázat

2023.09.19
21:39
2023.09.20
08:38
Forrás
Közlemény
A magyar Építési és Közlekedési Minisztérium, az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva „Közlekedő Petőfi” címmel rajz- és kreatív pályázatot hirdet.

A pályázatra a határon túli alkotók pályaműveit is várják.

A pályázat témája:

A 2023. évben az Európai Mobilitási Héthez, valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódó alkotópályázat témája a fenntartható és környezetbarát közlekedés Petőfi Sándor műveiben és életrajzában.

A kép eltávolítva.

Arra buzdítják a pályázatra jelentkezőket, hogy mélyüljenek el a költő életrajzában, illetve műveinek tanulmányozásában, rajzolják le vagy kreatív alkotásaikkal mutassák be, hogy a költő korában, két évszázaddal ezelőtt milyen lehetett a környezetbarát közlekedés. Pályázatuk témájául választhatják Petőfi költeményeiben fellelhető közlekedési, utazási, vándorlási tárgykörű részek illusztrálását is.

Petőfi életrajzából az is látszik, hogy rövid élete (iskolás évei, vándorszínész korszaka, majd a forradalom és szabadságharc időszaka) egy nagy vándorlás volt. Mai szemmel nézve is hatalmas területeket járt be az akkori Magyarországon. Ezt legtöbbször egyedül, gyalog, olykor szekerekre felkéredzkedve, később lóháton vagy nagy ritkán postakocsin tette meg. Lelkesen üdvözölte a vasút megjelenését és támogatta annak fejlesztését Vasuton című költeményében: „Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok, csináljatok!”

Alkotói kategóriák:

A.  rajz

B.  szabadon választott, kreatív alkotás

Minden nevezési kategóriában külön díjazzák a pályázók alkotásait:

1.Egyéni nevezési kategória:

   • óvodás
   • általános iskola, 1-2. osztályos
   • általános iskola, 3-4. osztályos
   • általános iskola, 5-6. osztályos
   • általános iskola, 7-8. osztályos
   • középiskolás
   • felnőtt

2.Csoportos nevezési kategória:

   • óvodás korcsoport
   • általános iskolás korcsoport
   • középiskolás korcsoport
   • felnőtt korcsoport

3.Családi nevezési kategória

Pályázati feltételek:

Rajz kategóriában egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. Rajzpályázati kategóriába tartozik a ceruza, zsírkréta, filctoll, grafit, pasztell, festék alapú anyagok használatával készült pályamű. A rajzokat nem szükséges képkerettel ellátni.

Szabadon választott kreatív alkotás kategóriában az alkotó beadhat a felsorolt rajzeszközökön kívüli anyagok, például fa, papír, fém, műanyag, ragasztóanyag stb. felhasználásával, vagy ezek rajzeszközökkel történő kombinációjával készült pályaművet. Kreatív alkotások körébe tartozik pl. a tűzzománc, kisplasztika, textília, fafaragás, társasjáték, stb., továbbá a digitális technológiával előállított vizuális alkotások is.

Kérik, hogy a pályaművek azonosítása érdekében feltétlenül adjanak egyedi, megkülönböztető címet alkotásuknak, és ezt a címet adják meg az adatlapon!

A rajzokat, valamint a kreatív alkotásokról készült képeket digitális formában várják, JPG vagy PNG kiterjesztéssel (10 MB alatti méretben), szkennelve vagy fotózva. Kérjük, hogy ne maradjon árnyék vagy bármilyen fényhatás a képeken a fotózás/szkennelés után. A fotóalkotásokat JPG kiterjesztéssel kérjük beküldeni.

A digitalizált rajzokat és kreatív alkotásokról készült felvételeket a pályázó elérhetőségeit tartalmazó adatlap kitöltésével a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet weboldalán, az alábbi címen lehet elektronikusan beadni:

https://www.kti.hu/emh/rajzpalyazat/

Pályázati határidő:

A pályázatok weboldalra történő feltöltésének határideje: 2023. október 27. 24:00 óra

A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem tudja figyelembe venni.

Díjazás, jutalmak:

A kép eltávolítva.

Az alkotásokat a beadási határidő lejártától számított 45 napon belül szakmai bírálóbizottság véleményezi, amely a megadott kategóriákban korcsoportonként hirdet győzteseket. A legsikeresebb művek alkotóit a minisztériumok által felajánlott díjakkal jutalmazzák. A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján további értékes különdíjak találnak majd gazdára.

Az eredményhirdetésre 2023. év végén kerül sor. Az eredményről a nyerteseket e-mailben értesítik, a díjak átadásának részleteiről a díjazott alkotókat és a nevelési–oktatási intézményeket a későbbiekben tájékoztatják.

A bírálóbizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor, amennyiben egyes korcsoportoknál nem érkezik megfelelő számú pályamű, korosztályokat és kategóriákat összevonjon, vagy más díjazási módokat állapítson meg.

A kép eltávolítva.

A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendezhetnek. A pályázat beküldésével a pályázó vagy kiskorú pályázó esetén annak törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű nyilvánosság előtt, az Építési és Közlekedési Minisztérium és a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. internetes felületein, kiadványaiban megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.

A pályázat beküldésével egyidejűleg a pályázó – kiskorú esetén törvényes képviselője – hozzájárul személyes adatainak az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR rendelet) szerinti kezeléséhez, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztérium és a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. közös adatkezelői végeznek a GDPR rendelet 5. cikkében megfogalmazott elveknek, valamint a https://www.kti.hu/adatkezeles/ weboldalon megtalálható Adatkezelési Tájékoztatójának megfelelően a rajz- és kreatív pályázat megvalósítása érdekében.

Közlekedő Petőfi
pályázat
rajzpályázat

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.