Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Lelki megújulást jelent a híveknek a szentkúti búcsú

2019-08-25
18:09
2019-08-25
18:20
Forrás
Pannon RTV
A hirtelen jött ma reggeli zápor ellenére is tömegesen érkeztek a hívek a Szabadka melletti Szentkútra, ahol ma ünnepelték a Mária-kegyhely legnagyobb ünnepét, a búcsút.

Ünnepi szentmise és kirakodó vásár is várta a híveket. A kegyhely jól ismert a Szabadka-környéki hívek körében, de távolabbi településekről is érkeztek zarándokok. A búcsú sokak számára a hit megerősítését és a lelki békét jelenti.

Palackokba töltötték a hívek a Szabadka melletti Szentkút vízét. A zarándokok közül sokan az arcukat és a végtagjaikat is megmosták vele. Lendvay Bálint Limóza is hisz a víz gyógyító erejében.

Lendvay Bálint Limóza, zarándok, Szabadka: „Minden évben itt vagyunk. Legtöbbször a reggeli misére jövünk. Persze, hogy hiszünk a víz gyógyító erejében. Ez a Mária ünnepségeknek egy része, hozzá kapcsolódik. Viszünk is belőle mindig. Egy-egy kortyocskát megiszunk, meg a lakásban tartjuk. Ez már a gyerekkorunkban is így volt.”

Az ünnepi szentmisét Pénzes János szabadkai megyéspüspök mutatta be. A zarándokokhoz Szakály József plébános is szólt. Boldogasszony népeként nagyon fontos a Mária kegyhelyek felkeresése, mivel a hívek ilyenkor megerősítést nyerhetnek arról, hogy Mária népéhez tartoznak - hangsúlyozta, utalva a magyar nemzetre.

Szakály József, plébános: „Amiként a gyermek hazalátogat édesanyjához, és törődik az édesanyjával, ugyanúgy törődünk mi is a Boldogságos Szűz Mária kegyhelyével. Meglátogatjuk azokat, és bízunk benne, hogy az ő közbenjárására égi kegyelmet nyerhetünk személyes ügyeink elérése érdekében is, de nemzetként is tudunk hozzá fohászkodni. Nemzetként is meg tudjuk szólítani, mint Mária országa, mint Mária népe.”

A Mária-kegyhelyre mindenképpen a hit hozza az embereket - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette, amikor együtt vagyunk, közösséggé kovácsolódunk.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nemcsak a hit, hanem az anyanyelv és az az örökség, az a hagyomány is, amely több mint ezer év óta Mária országaként, nemzetként és egy közösségként tekint mindarra, amelyet Szent István örökségül hagyott ránk.”

A Mária-emléknek nagyon fontos szerepe van az emberek érzelmi világában - hangsúlyozta a rendezvényen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az egyházhoz, a hithez való kötődésük egyik megnyilvánulási formája. Ez nemcsak itt a Szentkúton van így, hanem ezt látjuk Doroszlón is. Azt remélem, hogy az elkövetkező időkben ez még kifejezettebb lesz.”

Az ünnepi szentmisét követően sokan gyertyát gyújtottak és imádkoztak. A szertartáson való részvétel, a gyógyhatásúnak tartott vízben való megmosdás, az abból való ivás egyfajta rituális lelki fürdőzést, megmosakodást jelent- hangzott el az eseményen.

Szabadka
Szentkút
Szentkúti búcsú
Pénzes János
Szakály József
Hajnal Jenő
Pászor István
búcsú
zarándok

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.