Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Lelki megújulást jelent a híveknek a szentkúti búcsú

2019-08-25
18:09
2019-08-25
18:20
Forrás
Pannon RTV
A hirtelen jött ma reggeli zápor ellenére is tömegesen érkeztek a hívek a Szabadka melletti Szentkútra, ahol ma ünnepelték a Mária-kegyhely legnagyobb ünnepét, a búcsút.

Ünnepi szentmise és kirakodó vásár is várta a híveket. A kegyhely jól ismert a Szabadka-környéki hívek körében, de távolabbi településekről is érkeztek zarándokok. A búcsú sokak számára a hit megerősítését és a lelki békét jelenti.

Palackokba töltötték a hívek a Szabadka melletti Szentkút vízét. A zarándokok közül sokan az arcukat és a végtagjaikat is megmosták vele. Lendvay Bálint Limóza is hisz a víz gyógyító erejében.

Lendvay Bálint Limóza, zarándok, Szabadka: „Minden évben itt vagyunk. Legtöbbször a reggeli misére jövünk. Persze, hogy hiszünk a víz gyógyító erejében. Ez a Mária ünnepségeknek egy része, hozzá kapcsolódik. Viszünk is belőle mindig. Egy-egy kortyocskát megiszunk, meg a lakásban tartjuk. Ez már a gyerekkorunkban is így volt.”

Az ünnepi szentmisét Pénzes János szabadkai megyéspüspök mutatta be. A zarándokokhoz Szakály József plébános is szólt. Boldogasszony népeként nagyon fontos a Mária kegyhelyek felkeresése, mivel a hívek ilyenkor megerősítést nyerhetnek arról, hogy Mária népéhez tartoznak - hangsúlyozta, utalva a magyar nemzetre.

Szakály József, plébános: „Amiként a gyermek hazalátogat édesanyjához, és törődik az édesanyjával, ugyanúgy törődünk mi is a Boldogságos Szűz Mária kegyhelyével. Meglátogatjuk azokat, és bízunk benne, hogy az ő közbenjárására égi kegyelmet nyerhetünk személyes ügyeink elérése érdekében is, de nemzetként is tudunk hozzá fohászkodni. Nemzetként is meg tudjuk szólítani, mint Mária országa, mint Mária népe.”

A Mária-kegyhelyre mindenképpen a hit hozza az embereket - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette, amikor együtt vagyunk, közösséggé kovácsolódunk.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nemcsak a hit, hanem az anyanyelv és az az örökség, az a hagyomány is, amely több mint ezer év óta Mária országaként, nemzetként és egy közösségként tekint mindarra, amelyet Szent István örökségül hagyott ránk.”

A Mária-emléknek nagyon fontos szerepe van az emberek érzelmi világában - hangsúlyozta a rendezvényen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Az egyházhoz, a hithez való kötődésük egyik megnyilvánulási formája. Ez nemcsak itt a Szentkúton van így, hanem ezt látjuk Doroszlón is. Azt remélem, hogy az elkövetkező időkben ez még kifejezettebb lesz.”

Az ünnepi szentmisét követően sokan gyertyát gyújtottak és imádkoztak. A szertartáson való részvétel, a gyógyhatásúnak tartott vízben való megmosdás, az abból való ivás egyfajta rituális lelki fürdőzést, megmosakodást jelent- hangzott el az eseményen.

Szabadka
Szentkút
Szentkúti búcsú
Pénzes János
Szakály József
Hajnal Jenő
Pászor István
búcsú
zarándok

Most

23:19, Frissítve: 23:34

Az Atlético a címvédőt, a Dortmund a PSG-t verte

Az Atlético Madrid Niguez korai gólja révén előnyből várja a címvédő Liverpool elleni visszavágót a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, míg a Dortmund 2:1-es győzelemmel kezdte a PSG elleni párharcot.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Robbanás Újvidéken

A detonáció valamivel 19 óra után a limani piac közelében levő Puskin utcában történt.