Ugrás a tartalomra
Tanjug/Mirjana Mitrović

Lezuhant egy Mig-21-es

2020-09-25
15:41
2020-09-25
17:44
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

A gép egy ház udvarába csapódott be, a ház tulajdonosát égési sérülésekkel szállították kórházba. Az illetékesek két bizottságot alakítanak, hogy kiderítsék a tragédia okát.

Sűrű fekete füst száll fel a Mali Zvornik közelében található Brasina faluból. Ide csapódott be délelőtt 9 óra 10 perckor a Szerb Katonaság MiG-21-es repülőgépe, amely rutinrepülésen volt. A helyiek elmondása szerint minden nagyon gyorsan történt.

Stanoje Grujić, Brasina: „Először a repülőgép hangos zajára lettem figyelmes, és hogy alacsonyan repül. Kiszaladtunk a házból a feleségemmel, a gép harcolt, forgott, átfordult, majd láttuk és hallottuk becsapódást, amely után erős füst emelkedett fel, ez történt.”

A vadászgép kétüléses kiképzőváltozata egy ház udvarába esett. A tulajdonos enyhe égési sérüléseket szenvedett a fején, mellkasán és a karján. Azonnal a Loznicai Közkórházba szállították.

A Védelmi Minisztérium közleménye szerint a repülőgépet a reggeli felszállás előtt az előírásoknak megfelelően ellenőriztek, és repülésre alkalmasnak minősítették. A MiG-21-est az 1950-es évek végétől gyártották, a Szerb Katonaság aktív szolgálatában csak ez az egy kiképzőpéldány állt már. A 16158 lajstromszámú gépet 1986-ban szerezte be az akkori Jugoszláv Néphadsereg, 2016-ben esett át az utolsó modernizáción, repülési engedélye 2026-ig volt érvényes, a modell már elavultnak számít, de a gép technikailag üzemképes volt. A tragédia után a helyszínre érkezett Aleksandar Vulin illetékes miniszter, valamint a légierő és a légvédelem mentőegységei is.

A szemtanúk elmondása szerint csak a pilóták lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia. A balesetben a gép személyzetének mindkét tagja szörnyethalt.

Szerbia hősöket veszített el - fogalmazott Aleksandar Vučić részvét-táviratában, amelyet azoknak a pilótáknak a családjainak küldött, akik ma veszítették életüket. Mélyen megrázott pilótáink halálának híre, akik Szerbiáért éltek és egész életüket a haza iránti szolgálatnak szentelték - áll a szerb elnök levelében. Ebben a tragédiában a családok szeretteiket, katonaságunk pedig szakembereket és hazafikat veszítettek, országunk pedig hősöket. Fogadják őszinte részvétemet és tiszteletemet - zárta sorait a szerb elnök az elhunytak családtagjainak címzett levelében.

lezuhan
repülő
MiG-21
Loznica

Most

20:30, Frissítve: 21:11

Európai koronavírus-járvány körkép

Emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában, éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe Ausztriában, emelkedik a halálesetek száma Csehországban.
17:18, Frissítve: 19:47

Vereséget szenvedett a TSC

2:0-ás vereséget szenvedett a TSC Belgrádban a szerb labdarúgó Szuperliga 13. fordulójában az FK Voždovac vendégeként.

Népszerű