Ugrás a tartalomra

Logopédiai szakrendelés Adán - Ingyenesen magyar nyelven

2024.02.28
21:44
Forrás
Pannon RTV
Február elsejével megkezdte működését a logopédiai szakrendelés az Adai Egészségházban. Az ellátás ingyenes, és jelenleg még csak magyar nyelven vehető igénybe.

A logopédiai szolgáltatás mellett az érdeklődőknek lehetőségük van ellátogatni a témával kapcsolatos előadásokra is.

Radók Csilla, Ada: „Elsősorban a szülők informálása miatt tartom fontosnak, amiből nagyon sokat tudnak a hétköznapokban meríteni. Ha én is tudtam volna néhány dolgot korábban, akkor az első szülött gyermekemnél nem követtem volna el ezeket a hibákat. Úgyhogy nagyon örülök annak, hogy megszervezték, és remélem, hogy minél több anyukához eljut, így a következő előadásokon még többen leszünk.”

A szülők elismerően nyilatkoztak az új szolgáltatásról, valamint a logopédiai előadások megvalósulásáról, hiszen erre korábban Ada községben még nem volt lehetőség. Az előadások által nagyon hasznos ismereteket kaphatunk, amelyek segítségével mi, magunk is segíteni tudjuk a gyerekeinket.

Horváth Éva, péterrévei szülő: „Két gyermekem van, egyik 6 éves, másik kettő és fél, a kislányom másfél éves korában már szépen beszélt, de a kisfiam egy kicsit később kezdett el beszélni, és most ez próbáljuk csiszolni.”

Csuvik Zsófia logopédus elmondta, első lépésben felmérte az idén iskolába készülő, hatéves gyermekeket, velük kezdte meg a munkát. Ez szám szerint 102 gyereket, 9 intézményt és 4 települést jelent, ebből 61 gyermeknél észleltek valamilyen logopédiai problémát. A leggyakrabban előforduló probléma az sz, z, c és r hangok nem megfelelő ejtése.

„Egy magyarországi protokollt követek, hiszen ez a szolgáltatás itt első ízben van, és ez a magyarországi protokoll azt mutatta, hogy az iskola előkészítősök, vagyis a végzős óvodásokkal végezzük először is ezt a szolgáltatást, és aztán jöhetnek sorba a középsős óvodások, a beszédindítás, ugye a háromévesek, és így tovább.”

A hét három napján az ellátás terepen, az óvodákban zajlik. A hét másik két napján az egészségházban fogadja a logopédus a gyerekeket szülőkkel együtt, felmérésre, vizsgálatra vagy esetleg tanácsadásra, informálásra.

„Az első témám az Otthon is logopédia címet kapta, hiszen én úgy gondolom, hogy a szülőkkel partnerként kell, hogy együttműködjünk, és itt arról lesz szó, hogy hogyan tudják segíteni az én munkámat az otthoni tevékenység során. Lesz szó még a korai beszédfejlődésről, hogy mikor kell indulnia a beszédnek, lesz szó a különböző beszédhibákról, érinteni fogom a szabálytalan nyelést, mivel ez is sok gyereket érint, ebből ered számos hanghiba, beszélni fogok még egyébként a szoptatás és a logopédia kapcsolatáról, hiszen ez is nagyon fontos, és nem biztos, hogy minden szülő tájékozott a témában, szó esik még a dadogásról, lenőtt nyelvfékről, úgyhogy sok témát fogunk érinteni.”

A logopédiai előadások minden hónap utolsó hétfőjén kerülnek megrendezésre az Adai Egészségház legfelső emeletén, 17:00 órai kezdettel. A részvétel ingyenes, jelentkezni Csuvik Zsófiánál lehet, vagy a logopedia.ada@gmail.com e-mail címen.

Logopédia
szakrendelés
Ada
ingyenes
egészségház
Csuvik Zsófia

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.