Ugrás a tartalomra

Ma van az autizmus világnapja

2024.04.02
13:17
Forrás
Pannon RTV
2007 óta óta hívják fel a figyelmet ezen a napon a spektrumzavarra, amely a világ lakosságának mintegy egy százalékát érinti.

Az autizmus a szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet.

A statisztikai adatok arra mutatnak rá, hogy egyre gyakoribb az autizmus, és ez a növekedés Szerbiában is tapasztalható. Míg 2010-ben az autizmus prevalenciája 14,7 százalék volt az országban, addig ez az arány 2018-ra 23 százalék lett. Szerbiában mintegy háromezer autista van nyilvántartva - derül ki az adatokból.

autizmus világnapja
autizmus

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.