Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Magyar nyelvű napközis csoport indult Szenttamáson

2023.09.19
15:37
2023.09.19
16:11
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával szeptember 1-től magyar nyelvű napközis csoport kezdte meg működését a szenttamási Barbie óvodában. 15 gyermek szülei igényelték az egész napos ott-tartózkodást.

Szenttamáson az elmúlt tanévben rekordszámú, 447 gyermeket fogadtak az óvodák és a napközik, szeptembertől ez a szám 477-re emelkedett. Ezzel párhuzamosan nőtt az érdeklődés a gyermekek egész napos ott-tartózkodása iránt is, így a már meglévő napközis csoportok mellett két újabb indult, ami annyit jelent, hogy a község területén lévő kilenc óvoda közül hétben napközi is működik.

A zömmel magyarok lakta tuki városrészben lévő Barbie óvodában a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően szeptembertől magyar nyelvű napközibe is írathatják gyermekeiket a szülők.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „A Magyar Nemzeti Tanács partnerre talált az önkormányzat személyében, örülünk annak, hogy példaértékű az együttműködés a szenttamási önkormányzattal, akivel közösen tudtuk ezt a bölcsődei részt felszerelni. Ők bútort tudtak vásárolni, mi pedig a kiságyakat tudtuk felszerelni, és több, mint 100 ezer dinárral támogattuk a bölcsődei rész felszerelését. A Magyar Nemzeti Tanács természetesen a korábbi években is kiemelten figyelt a szenttamási közösségre és az óvodai csoportokra is. Itt, ebben az épületben a játszótér lett felújítva, a fűtési rendszer, az ablakok cseréjét is tudtuk támogatni különböző projekteken keresztül.”

Kocsis Krisztián, a községi tanács oktatással megbízott tagja szerint a magyar nyelvű napközi beindulását a megfelelő feltételek és követelmények megteremtése előzte meg. Mindehhez elengedhetetlen volt a Magyar Nemzeti Tanács, az önkormányzat és a VMSZ helyi szervezetének együttműködése. „Ez nagyon fontos lesz a fiatal magyar szülőknek, a fiatal anyukák munkába tudnak állni, és ez nagy mértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy a szülőföldön meg tudjanak maradni, és hogy itt éljenek közöttünk.”

Fullajtár Mária a 60’-as évek első felében maga is ide járt óvodába, immár 22 éve dolgozik óvónőként Tukban. A két magyar csoportba jelenleg 35 ovis jár, közülük 15 gyermek szülei igényelték az egész napos ott-tartózkodást. „Szenttamásnak ez a része tiszta magyar lakta közösség, és jónak láttuk, hogy kérjük egy napközis csoportnak a megnyitását, mert a magyar ajkú gyerekek szétszóródtak a szerb ajkú csoportokba, és szükségét láttuk annak, hogy a magyar szülőknek is sikerüljön a gyerekeket magyar nyelven egész napos oktatásban és nevelésben részesíteni.”

A szenttamásiak bíznak abban, hogy az önkormányzat továbbra is támogatni fogja a magyar napköziben dolgozók munkáját, ami új munkahelyek nyitásával is jár, ugyanis mindez az itteni magyarság számára kiemelt jelentőséggel bír.

Szenttamás
óvoda
Magyar Nemzeti Tanács
Fremond Árpád
Kocsis Krisztián

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.