Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Magyarok Kenyere 2021 - Búzával segítenek

2021.07.27
13:56
2021.07.27
16:03
Forrás
Pannon RTV
„Egy gyermek mosolya többet ér minden pénznél” - mondja az itteni szervező, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének szervezésében a délvidéki gazdák is részt vesznek a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programban. Az adományozott búza mennyisége a kezdeti néhány száz kilogrammról múlt évben már meghaladta a 20 tonnát.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A felajánlott gabonaadományokat gyűjtötték össze Zentán, ahol rekordmennyiségben bíznak a szervezők. Az Ada községi gazdák is örömmel csatlakoztak az immár 11 éves múltra visszatekintő programhoz. Világos Valéria, falugazdász, Ada község: „Ada, Mohol, Völgypart vett részt, valószínű, hogy Törökfaluról külön hozzák majd a gyűjtésüket. Közel 40- 42 termelő vett részt ebben a mi akciónkban, 2250 kilogramm búzát sikerült az idén összegyűjteni, és ez a mennyiség minden évben folyamatosan nő.”

Törökkanizsa községből 18 termelő csatlakozott a programhoz, és segítségükkel 850 kilogramm búzát sikerült összegyűjteni helyben. Ótott Nóra, falugazdász, Törökkanizsa község: „A gazdák örömmel vesznek részt ebben az adományozásban, főleg azért, mert kisgyermekes családoknak, illetve olyan intézményeknek tudnak segíteni, akik gyerekekkel foglalkoznak.”

A felajánlott búzamennyiséget lisztre cserélik, és a térségünkben a gyermekekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, nagycsaládos egyesületeket, sérült gyermekekkel foglalkozó szervezeteket, diákotthonokat és rászoruló családokat tudnak támogatni. Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Minden évben, amikor meghirdetjük az akciót, - akkor azt a feliratot, ami a hátunk mögött is jól látszik most is-, azt szoktuk hangoztatni, hogy „egy gyermek mosolya többet ér minden pénznél”. Az idei évben bízunk benne, hogy a múlt évnek a mennyiségét meg fogjuk növelni, jelen pillanatban a begyűjtés első órájában már több mint 6 tonna mennyiséget sikerült összegyűjteni.”

Idén is minden búzaadományból egy maréknyi adagot közös dézsában gyűjtöttek össze a szervezők, amelyet az Ópusztaszeren augusztus 6-án megtartandó összeöntés ünnepére visznek majd.

Magyarok Kenyere program
búza
Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.