Ugrás a tartalomra

Már 17 ezer kisbaba született mesterséges megtermékenyítésből Szerbiában

2023.12.08
20:36
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában már egy éve külföldi donorok segítségével is lehetséges a mesterséges megtermékenyítés az állam támogatásával. A jelentkezők közül csaknem 870 hölgynek hagyták jóvá az eljárást egy év alatt.

Tavaly decemberben indították el a mesterséges megtermékenyítésnek azt a változatát Szerbiában, amelynél már adományozott sejteket használnak. Az e-Uprava portálon mintegy 2 ezer nő adott be kérvényt mostanáig, és a hölgyek lehetnek akár egyedülállók, tehát szinglik, de élhetnek párkapcsolatban vagy házasságban is. A 2 ezer kérvényből a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap egy év alatt 866 kérelmet hagyott jóvá, magát a beavatkozást 390 esetben végezték el, ebből pedig 75 hölgy maradt állapotos. A mesterséges megtermékenyítés lehetőségével egyébként egyre többen élnek. Az eddigi adatokból kiindulva arra számítanak, hogy idén összesen 11 ezer ilyen beavatkozást végeznek majd el a 15 magán és 7 állami egészségügyi intézményben, ahol ez lehetséges Szerbiában. Csak a belgrádi Népfront nőgyógyászati szülészeti klinikán idén már ezer mesterséges megtermékenyítést végeztek el, beleértve azt is, hogy a korábban lefagyasztott embriót beültetik az anya méhébe. Donoroktól származó sejtek által történő megtermékenyítésből náluk 80 volt. Prof. dr. Željko Miković, a Népfront igazgatója: „2022-ben megnövelték a korhatárt 45 évre. Az első gyerek fogantatása érdekében nincs határa a lehetséges eljárások számának. A második gyerek esetében mód van két stimulált eljárásra és három sejtbeültetésre, plusz korlátlanul lehetséges a sejtlefagyasztás. Lehetséges továbbá a sejtadományozás, és a daganatos betegek esetében a reprodukciós lehetőségek javítása érdekében a sejtlefagyasztás. Mindennek köszönhetően országszerte nőtt az ilyen beavatkozások száma.”

A donortól származó reproduktív sejtek felhasználása mesterséges megtermékenyítésre tavaly decembertől kérhető. A belgrádi Népfront nőgyógyászati szülészeti klinika embriológiai kabinetjének vezetője, dr. Ana Jeremić: „Jelenleg ez gyorsan és hatékonyan működik. Azoknak a nőknek van joguk kérni, akiknek nincs partnerük és nincs gyerekük, és legfeljebb 45 évesek. Joguk van három stimulált lehetőségre, és ha ezeknél lefagyasztják az embriót, akkor joguk van további 3 beültetésre.”

 

A pároknak, legyen szó házastársakról vagy élettársi kapcsolatban élőkről, joguk van petesejteket és spermiumokat is kapni donoroktól - magyarázza dr. Jeremić: „Amikor adományozott spermáról van szó, a pároknak három stimulált próbálkozásra van joguk, ugyanúgy, mint a partner nélküli nőknek, és lefagyaszthatók az embriók is ebből a három próbálkozásból. Amikor petesejt-adományozásról van szó, szintén három próbálkozás és három embrió-lefagyasztás lehetséges. Ez egy adomány-behozatalt jelent.”

Szerbia jelenleg három sejtbankkal működik együtt: a spanyollal, a csehhel és a dánnal. Az ezekből érkezők anyagokat szigorúan ellenőrzik, és meghatározott feltételek mellett őrzik.

De lássuk a gyakorlati tudnivalókat, mikor is kellene segítségért folyamodni, ha gyereket szeretne egy nő vagy egy pár. Az időfaktor kulcsfontosságú a mesterséges megtermékenyítésnél. Ha a nő 35 éves koráig egy év próbálkozás után sem marad állapotos, akkor érdemes orvoshoz fordulnia. A 35 évnél idősebb nők esetében fél év eredménytelen próbálkozás után már javasolt segítséget kérni – hangsúlyozza prof. dr. Željko Miković, a belgrádi Népfront nőgyógyászati szülészeti klinika igazgatója: „Nem kell vesztegetni az időt – ez az elsődleges üzenetem. Minden esetnek vannak lehetőségei és korlátai. A mesterséges megtermékenyítés sem lehet mindig sikeres. Amit pedig javasolnék, az a megfelelő hozzáállás: nem szabad sosem feladni.”

Mesterséges megtermékenyítéssel – a szerb állam anyagi támogatása révén – 2006-tól mostanáig 17 ezer kisbaba született, közülük 15 ezer az elmúlt 10 évben jött a világra.

mesterséges megtermékenyítés

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.