Ugrás a tartalomra

Meddig kell még tűrni? Lakossági fórum a makkhetesi migránshelyzetről

2023.07.14
16:28
2023.07.15
13:04
Forrás
Pannon RTV
Migránshordák, éjjeli lövöldözések a makhhetesi erdőben, illegális bevándorlókat szállító taxisok száguldozása az utcákon. A szabadkai és környékbeli lakosok mindennapjait évek óta ezek a történések keserítik.

A makkhetesiek elmondása szerint az egész környék folyamatos félelemben él. Bratislav Gašić, szerb belügyminiszter pénteken a helyszínen tájékozódott az ottani eseményekről.

A rendőrség miért nem tisztítja meg a makkhetesi erdőt a migránsoktól? Mikor szűnnek meg a lövöldözések? Mikor tudnak újra békében és biztonságban élni a helyi lakosok? A migránsokat szállítót taxisokat miért nem büntetik a rendőrök? Mások mellett ezeket a kérdéseket tették fel a makkhetesi lakosok Bratislav Gašić, szerb belügyminiszternek.

Rada Trninić, Szabadka: „Folyamatosan hordják őket ide, ez nem normális. Csoportokban. Átugrálnak az udvarok kerítésén, mindenféléket csinálnak. Az éjjel 20 perccel éjfél előtt, amikor kiengedtem a kutyát a szabadba, mert előtte esett az eső, két kamion és egy kombi érkezett tele migránssal. Kidobták őket és azt mondták nekik, itt van Magyarország, ők pedig őrjöngtek az örömtől."

Katančić Stevan: „Ez éjjel történt, 4 óra felé. Az ablak nyitva volt és hallom, nem csak egy lövés volt, hanem sorozatlövés. Történt-e valami, nem tudom, de láttam, hogy 4-5 mikrobusz jött, és szedték össze őket."

Jovica Savić: „Szerbiának ez az egyetlen területe, ahol még mindig automata fegyverekből lövöldöznek, és ez nem összeegyeztethető a mindennapi életünkkel. Nincsenek meg az alapfeltételek a tisztességes élethez."

A makkhetesi lakosok szerint a rendőrségi razziák óta sokat javult a helyzet. A helyiek azonban ezzel még nem elégedettek, konkrét megoldásokat követelnek. Elmondásuk szerint azt tapasztalják, hogy a migránsok és az embercsempészek uralják a környéket. A lakossági fórumon a szerb belügyminisztérium arra kérte az embereket, hogy ha olyasmit tapasztalnak vagy látnak, ami bűncselekménynek bizonyul, azonnal tegyenek feljelentést a rendőrségnél, úgy a lövöldözések, úgy pedig a taxisok működése, vagy a migránsok garázda viselkedése miatt. Bratislav Gašić, szerb belügyminiszter elmondta: Szabadkán az érintett területen február óta közel 1 500 rendőr volt szolgálatban, akik a migránsok okozta gondok kezelésén dolgoztak.

„Ha a migránsnak van azonosítója, amit a szerb menekültügyi főbiztosság állított ki neki, nincs bezárva, azaz szabadon járhat. Joga van kimenni a befogadóközpontból, elmehet a boltba vásárolni és utána visszamehet. Van azonosítója. Leadta az ujjlenyomatait, kapott egy azonosítót, hogy ő menekült. Egy bizonyos időtartamon belül joga van menedékjogot kérni Szerbiától, vagy visszamehet oda, ahonnan jött. Ezek a jogi megoldások, és ezeket ismerni kell. Nem számít szabálysértésnek, ha ezzel az azonosítóval szabadon mozog."

Szabadka területén a szerb belügyminisztérium február óta közel 6 300 migránst gyűjtött be és szállított el befogadóközpontokba. A rendőrök több tucat fegyvert és lőszert, továbbá laptopokat, mobiltelefonokat, kábítószereket és egyéb dolgokat foglaltak le a migránsoktól. 41 jármű lett elkobozva, amik a migránsok szállítására voltak használva.

Stevan Bakić, polgármester: „Amikor szállítjuk őket vissza Preševóba vagy más befogadóközpontba, már útközben az autóbuszon hívják a taxisokat, azok pedig ott várják őket. Előbb visszaérnek velük, mint az üres buszok. Ez ellen harcol az állam és a Belügyminisztérium. A megértésüket kérem."

A lakossági fórumon az illetékesek elmondták, a rendőrök olyan személyeket tartóztattak le, akik fegyvereket adtak el a migránsoknak, de olyan rendőrt is őrizetbe vettek, aki segítette az embercsempészek munkáját. A rendőrségi akciók folytatódni fognak – tette hozzá a szerb belügyminiszter.

Bratislav Gašić
Stevan Bakić
migráns
migránsválság
Makkhetes

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű