Ugrás a tartalomra
Tankönyvek
Pannon RTV

Megoldódhat a magyar tankönyvek problémája

2019-08-19
13:15
2019-08-19
17:02
Forrás
Pannon RTV
Szeptember folyamán várhatóan valamennyi magyar nyelvű tankönyvet kézhez kaphatnak az új tanterv szerint tanuló elsős, másodikos, ötödikes és hatodikos diákok.

Mint ismeretes, az elmúlt tanévben részben a régi könyvekből, valamint a tanítók és tanárok találékonyságának köszönhetően folyt az elsősök és az ötödikesek oktatása. A probléma most végre megoldódni látszik.

Olvasókönyv

Június óta 35 tankönyvet sikerült jóváhagyni, amiket a Magyar Nemzeti Tanács az első, a második, az ötödik és a hatodik osztályosok számára fordíttatott, ezek között szerzői tankönyvek is vannak - mondta el Petkovics Márta. Az elsősöknek minden tankönyv megkapta a jóváhagyást - tette hozzá az MNT tankönyvekkel megbízott tagja. „Az ötödik osztályos tanulók számára a tankönyvek i szinte hiánytalanul ott lehetnek majd a diákok előtt. Jelen pillanatban még a magyar nyelv és irodalom olvasókönyve és olvasási füzete van a Pedagógiai Intézet asztalán. Ők véleményezik és napok kérdése, hogy a tartományi titkárság jóváhagyja azt is. Ami a másodikos tankönyveket illeti, elég sok tankönyvet már véleményezett a Magyar Nemzeti Tanács. A legtöbb tankönyv most van a tartományi oktatási titkárságon.”

Petkovics Márta

Ugyanez vonatkozik a hatodikos tankönyvekre is. Egyedül a magyar nyelv és irodalom tantárgyból fog biztosan késni a tankönyv, valamint a zenekönyv is - tette hozzá Petkovics Márta. Mivel ezek szerzői tankönyvek, egészen más folyamatot kell követni az írásuk és a véleményezésük ideje alatt. A Magyar Nemzeti Tanács hat kiadóval dolgozik, az állami tankönyvkiadóval és öt magánkiadóval. Gondot jelentett, hogy a hivatalos tankönyvkatalógus késett, május 27-én jelent meg, és csak ezt követően tudtak hozzáfogni a tankönyvek magyar nyelvre való átültetéséhez. „Probléma még az is, hogy a magánkiadókban nincs magyar szerkesztő, nincs grafikai tördelő, aki értene magyar nyelven. Ezek mind olyan problémák, amelyek az idő elhúzására vonatkoznak, tehát egy hibát kijavíttatunk, keletkezik még kettő, és akkor ez így egy végeláthatatlan történetté válik. Ennek ellenére a legtöbb tankönyv ott lesz, hiszen 35 tankönyvünk már jóvá van hagyva” - hangsúlyozta Petkovics Márta.

A könyvek nyomtatása a magánkiadóknál gyorsan halad, az állami tankönyvkiadónak viszont közbeszerzési pályázatot kell kiírnia a nyomtatásra. A jóváhagyott tankönyvek többsége tanévkezdésre elkészül, a későbbiek folyamán pedig hetente érkeznek majd az újabb tankönyvek - szögezte le az MNT tankönyvekkel megbízott tagja.

Földrajz tankönyv

Az illetékesek ígérete szerint jövőre már nem lesznek gondok, az akkor már harmadikos és hetedikes, az új tanterv szerint tanuló diákok tankönyveivel. Azt mondják, az illetékes minisztérium már idén novemberben jóváhagyja a tankönyveket, tehát időben megkezdődhet azok lefordítása magyar nyelvre.

Magyar Nemzeti Tanács
tankönyv
magyar
Petkovics Márta

Most

16:49, Frissítve: 19:37

Sikeres a Mentorprogram Vajdaságban

A Mentorprogram hozadékairól Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt a Közügyeknek.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Fejműtét és császármetszés egyidőben

Fejműtétet és császármetszést hajtottak végre egyszerre egy 31 éves nőn belgrádi orvosok. A kilencedik hónapban járó terhes asszony elesett, és fejsérülést szenvedett.