Ugrás a tartalomra

Megtartották az MNT oktatásfejlesztési stratégiatervezetének első közvitáját

2023.11.20
13:21
2023.11.20
16:16
Forrás
Pannon RTV
A tervezet a 2024 és 2029 közötti időszakra szól

Megtartotta első közvitáját Magyarkanizsán a Magyar Nemzeti Tanács a köz- és felsőoktatásfejlesztési startégiájának tervezetéről. A Magyar Nemzeti Tanács által létrehozott stratégiatervezet a 2024 és 2029 közötti időszakra szól, és hat célrendszert tartalmaz.

Közel 100 oktatásban dolgozó szakember vett részt a magyarkanizsai városházán megtartott közvitán. A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója Gordán Kolos már értesült az idei tervezetről. Mint mondja, külön figyelmet igényelnek a pályázati lehetőségek, melyet a zentai iskola eddig is rendszeresen kihasznált és ezek után is élni szeretne ezzel a lehetőséggel.

Gordán Kolos, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta: „Az iskolánk eddig is kihasználta, és nagyon sokban hozzájárult a Magyar Nemzeti Tanács és az oktatási stratégia, hogy fejlődni tudjon az iskolánk. Iskolai rádiót sikerült kialakítani ezekből a pénzekből, aztán a belső bútorzatot sikerült felújítani.”

A Magyar Nemzeti Tanács köz- és felsőoktatási stratégia tervezete a 2024 és 2029 közötti időszakra szól, és hat célrendszert tartalmaz. Az elmúlt 12 évben a jól és hatékonyan működő programot megszeretné a tanács tartani, viszont az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelik az identitásmegőrzést, az anyanyelv- és a közösségépítést, valamint a digitális kompetenciák fejlesztését.

Varjú Potrebity Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja: „Olyan programokat társítottunk, amelyek még jobban segítenek a szülőknek. Segítik a családokat abban, hogy a gyermekek itthon vállalják a továbbtanulást, gondolok itt a középiskolai kollégium rendszer kidolgozására, ugyanakkor az általános iskolások pályaválasztási tevékenységének megsegítésére.”

A stratégia kidolgozása és a közvita által született eredmény fontos minden magyar gyermek és szülő számára, elsőként azért is, hogy magyar nyelven tanuljanak.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Mindannyiunknak az a közös célja, közös érdeke, hogy a megfelelő minőségben tudjunk anyanyelven biztosítani a jövő generáció számára olyan lehetőségeket, amelyen keresztül ők könnyebben tudnak majd tanulni, illetve oktatásban részt venni.”

Az oktatással kapcsolatos közvita szerdán Szabadkán, majd Torontálvásárhelyen folytatódik. Az utolsó megállója pedig november 29-én lesz Újvidéken az Európa Kollégiumban.

MNT
Gordán Kolos
Varjú Potrebity Tatjana
Fremond Árpád

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű