Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Megújul az óbecsei evangélikus-református templom

2021.06.18
23:01
2021.06.21
08:23
Forrás
Pannon RTV
Az óbecsei Zöldfás utca egyik építészeti gyöngyszeme a 125 éves fennállását ünneplő evangélikus-református templom. A jubileumot vasárnap ökumenikus istentisztelettel ünnepelték. A magyar kormány támogatásával a templomot hamarosan fel is újítják.

Bibliaóra volt a hét elején Óbecse evangélikus-református templomában. Bátori Szilvia itt találta meg a lelki békéjét. Akkor csatlakozott a protestáns közösséghez, amikor Szilágyi Dénes István református lelkipásztor kezdett istentiszteleteket tartani Óbecsén.

Bátori Szilvia: „Családtagként fogadtak az első pillanattól kezdve, és annyira jó, hogy jóban-rosszban egymásért ott vagyunk, kisegítjük egymást, támogatjuk egymást, amikor rossz napunk van, akkor is fel tudjuk egymást hívni, van, hogy együtt imádkozunk.”

Pannon RTV/Rácz László

A templom 125 éves fennállását ökumenikus istentisztelettel ünnepelték meg a hívők. A templom különlegessége, hogy reformátusok és evangélikusok osztoznak rajta.

Szilágyi Dénes István, a verbászi református egyházközség lelkésze: „Kicsit démonizálva is voltak a protestánsok a korabeli újságcikkek bizonysága szerint, enyhén vicces néha, hogy mennyire ördögtől valónak voltunk leírva, de annál nagyobb öröm az, amikor a testvéri közösséget katolikus testvérekkel is meg tudjuk élni, amikor a katolikus testvérek is jönnek hozzánk és Jézus Krisztus szavát közösen tudjuk felvállalni.

Pannon RTV/Rácz László

A templom megépítéséhez több kevésbé ismert történelmi érdekesség is fűződik, ezek emlékét márványtáblák őrzik – emelte ki Kiss Igor, az óbecsei KKT elnöke.

„Az a Sárkány Sámuel evangélikus püspök avatta föl, aki később Kossuth Lajost temette el. Emellett vannak olyan anyagi vetületű „apróságok”, hogy maga Ferenc József császár is hozzájárult az építéséhez, illetve a helyi evangélikus és református, főleg sváb származású úriemberek.”

Pannon RTV/Rácz László

Az oltár előtti padló nemrégiben a tartományi kormány támogatásának köszönhetően újult meg, a Magyar Kormány pedig 15 millió forinttal támogatja a templom szinte teljes felújítását.

Óbecse
óbecsei evangélikus-református templom

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű