Ugrás a tartalomra

Ments meg!

2023.06.26
10:24
2023.06.26
16:52
Forrás
Pannon RTV
Újraélesztéssel kapcsolatos gyorstalpalót tartottak Péterváradon. A Ments meg! kampány célja, hogy baj esetén időben és megfelelő módon tudjunk reagálni.

Felnőttek és gyerekek egyaránt kipróbálhatták az újraélesztés technikáját. Az újszülöttek szívmegállásának lehetséges okairól, és az ő esetükben történő újraélesztési technikákról is beszéltek.

Sara Azarić, az elsősegélynyújtó csoport tagja: „A babáknál a mesterséges lélegeztetés orron és szájon át történik. A szívmasszázst két újjal végezzük. Törekszünk arra, hogy az ujjaink párhuzamosan álljanak, és gyengédebben nyomjuk a mellkast, mint a felnőtteknél. Körülbelül a két mellbimbó közé helyezzük az ujjainkat, és igyekszünk a percenkénti mellkaskompressziót 100 fölött tartani, hiszen a kisbabák szíve gyorsabban ver, mint a felnőttekké.”

Az újraélesztés mellett a kampány tagjai bemutatták az AED készülék használatát is, amely teljesen biztonságos és a laikusok számára lett kialakítva. Jelen pillanatban Újvidéken 15 helyen található meg, például a piacokon vagy a strandon, és bármikor használható szükség esetén.

Teodora Lakić, a Ments meg! kampány koordinátora: „Az AED készülék egy automatikus külső defibrillátor. Ez egy kicsi, akkumulátorral működő, hordozható eszköz, amelynek az a szerepe, hogy bizonyos mennyiségű áramot szállítson a szívleállás esetén, vagy hogy a nem kompatibilis szívritmust kompatibilissé tegye.”

A kutatások szerint baj esetén csupán a lakosok 10 százaléka próbálkozott újraélesztéssel még vártak a mentősök érkezésére. A kampány célja, hogy ezt a számot növelje.

Ments meg!
újraélesztés
Pétervárad
gyorstalpaló

Most

16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.