Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gualtieri Nino

Mi történt 1956-ban a magyarokkal Kruševóban?

2019.08.03
12:11
2019.08.03
18:46
Forrás
Pannon RTV
Öt ország magyar diákjai ismerkednek a történelemmel Észak-Macedóniában.

Szlovéniából, Szerbiából, Észak-Macedóniából, Romániából és Magyarországról is érkeztek résztvevők abba az észak-macedóniai diáktáborba, amelynek célja, hogy a magyar nyelv ápolását támogassa, elősegítse. A csütörtökön kezdődött rendezvényt a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete hívta életre.

Pannon RTV/Gualtieri Nino

1956-ban több mint 550 szülőföldjéről elüldözött magyar talált ideiglenes menhelyre Kruševóban. A településen most második alkalommal szervezték meg a nemzetközi diáktábort, amelynek célja, hogy a különböző országokban élő magyar ajkú gyerekek találkozzanak és ismerkedhessenek, közben pedig megismerjék az 56-os történetet.

Tézsla Kira Magyarországról érkezett Észak-Macedóniába. A szigetszentmiklósi lánynak nagyon tetszik, hogy játékosan tölthették el az első napokat, hisz így jó csapatok kovácsolódhattak össze. A kupuszinai Molnár Péter is hasonlóan gondolja: „Nagyon örülök, hogy eljöhettem és máskor is el szeretnék jönni.”

Pannon RTV/Gualtieri Nino

A tábornak idén több mint 40 résztvevője van. A programokat és a foglalkozásokat pedagógusok állították össze. A gyerekek figyelemmel kísérik az előadásokat, de leginkább a különböző magyarlakta tájak találkozását élvezik. Alja Felső a szlovéniai Lendvából, Jovan Filipov az észak-macedóniai Kočaniból, Cristian Eszter pedig a romániai Barótból érkezett. A táborban egymásra találnak az egyébként több száz kilométerre élő magyar diákok - vallják mindannyian.

Pannon RTV/Gualtieri Nino

A tábort abban az üdülőben szervezték meg, ahol az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc résztvevői voltak elszállásolva. A gyerekek abba a faluba is ellátogatnak, amelyben menedékre leltek a történelem száműzöttjei. „Olyan családokhoz fogunk ellátogatni, akik találkoztak, illetve befogadták a magyar személyeket. Ők mesélnek majd a gyerekeknek” - mondta Szarapka Dóra vajdasági pedagógus.

Pannon RTV/Gualtieri Nino

A tábor tavaly nagy sikert aratott és a résztvevők kérték, hogy legyen folytatása – mondta Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke: „Ebből kifolyólag megpróbálkoztunk az idén is, megpályáztuk a szükséges összegeket. Nagyon örülök annak, hogy ugyanaz a szervező és tanári csapat vesz részt az idén is ebben a táborban, akik tavaly nagy sikerrel hajtották végre.”

A táborlakók amellett, hogy megismerik Kruševót, ellátogatnak majd az Ohridi-tóhoz is. Az esemény megszervezését többek között Magyarország macedóniai Nagykövetsége, a Magyar Nemzeti Tanács és Szigetszentmiklós önkormányzata támogatta.

kruševo
Észak-Macedónia
nemzetközi
diáktábor
magyar nyelv
történelem
anyanyelvápolás

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:04, Frissítve: 19:12

Marokkó a legjobb nyolc között, a spanyolok utaznak haza

Történelmet írt Marokkó, hiszen a válogatott története során először jutott be a világbajnokságon a legjobb nyolc közé. A gól nélküli rendes játékidőt és a hosszabbítást követően Marokkó tizenegyesekkel győzte le Spanyolországot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.