Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A migránsok sem érzik magukat biztonságban Szabadkán

2023.09.13
13:27
2023.09.13
21:30
Forrás
Pannon RTV
Az éjjel ismét lövöldöztek a migránsok Hajdújárás külterületén - értesítették szerkesztőségünket a helyi lakosok. Szabadkán pedig állítólag a vasúti sínek mentén, a Pionír és a befogadóközpont közötti szakaszon történt egy erős robbanás.

Tegnap este ismét lövöldöztek a migránsok Hajdújárás külterületén, de a lakott területekhez közel - erről értesítették szerkesztőségünket a helyi lakosok. A közösségi oldalakon több helyen megjelent bejegyzések pedig arról szóltak, hogy Szabadkán a vasúti sínek mentén, a Pionír csokoládégyár és a befogadóközpont közötti szakaszon állítólag egy erős robbanás volt, amit a Harcosok Sorakozója lakótelep egész területén és a város más részein is hallani lehetett.

Később a szabadkai körzetvezető a Facebookon cáfolta, hogy robbanás történt volna a városban.

A szabadkai Pionír csokoládégyár mögött húzódó vasúti sínpár gyakorlatilag építkezési területnek számít, hiszen itt épül a Belgrád-Budapest gyorsvasút. A migránsok általában ezt a vasúti sínpárt használják arra, hogy a befogadóközpont irányából a város központja felé menjenek bevásárolni. A helyi emberek beszámolói szerint keddről szerdára virradó éjjel éjfél körül, a vasúti sínek mentén történt egy hatalmas robbanás, állítólag kézigránátot dobtak a migránsok. A detonáció gyakorlatilag Szabadka nagyobb részében jól hallható volt.

A szabadkai befogadóközpontban jelenleg nagyjából 220 migráns tartózkodik, de nagyobb csoportokban tanyáznak a környező fás, bokros területeken is. Egy magát 18 éves szír migránsnak valló fiatalember azt mondta, Németországba tart és négy napja van Szabadkán. Jól hallotta az éjszakai robbanást, és fél, hogy egy-egy migránsbanda őt is megtámadja. Azt állította, a befogadóközpontban is gyakoriak az incidensek, és ott is volt robbantás - mondta az őt kérdező újságíróknak.

„ Igen. Harcok voltak.
- Megijedtél?
- Igen, természetesen.
- Hol volt a robbanás?
- Itt a táborban.
- A táborban?
- Igen.
- Ki lőtt, ki harcolt?
- Tegnap reggel jött a rendőrség. Mintegy hét kocsival és négy busszal. Mivel verekedés volt, és harcok. Aztán elment négy-öt emberekkel teli autóbusz. Azt hiszem másik helyre vitték őket.”

A robbanásra a Harcosok Sorakozója lakónegyedben és a Szabadkai Közkórház környékén élők is felriadtak.

Sanja Stojisavljević:
„ Én tévét néztem, a férjem a másik szobában volt. És igen, olyan zajt hallottam, amiről feltételeztem, hogy egy bomba. Átmentem a másik szobába, megkérdeztem, hallotta-e ő is ezt a zajt. Azt mondta, igen, és szerinte is robbanás volt. Arra számítottam, hogy ezután majd halljuk kivonulni a rendőröket, de nem volt semmi, nem ment arra kék villogóval semmilyen jármű, ezért úgy gondoltam, talán nem is történt semmi.
- Fél-e azért, mert a migránsleszámolások egyre gyakrabban a lakott területekhez közel történnek, olyan városrészekben, ahol családok élnek, tehát a város központjában is?
- Persze, hogy aggódom. Itt is gyakran találkozom velük ezen a környéken, ide is járnak bevásárolni. Eddig sohasem közelítettek meg vagy kötöttek belém, de ezek a leszámolások miatt természetes, hogy nem érzem magam biztonságban.”


A robbantásról szóló híreket Facebook-bejegyzésében cáfolta az észak-bácskai körzetvezető. Bojan Šoralov szerint álhíreket terjesztenek az emberek és egyes médiaházak.

Az utóbbi időben egyébként egyre gyakrabban hallani lövöldözést a befogadóközponthoz közeli bozótosokból, a vasúti teherpályaudvar átépítés alatt álló részeiből és Szabadka más területeiről is. Ezeken a helyeken is nagyszámú felfegyverzett illegális bevándorló rejtőzködhet - értesültünk nem hivatalosan a rendőrséghez közel álló forrásoktól.

Kedden egyébként a szerb rendőrök nagyszabású akciót hajtottak végre, Szabadka, Zombor és Nagykikinda környékén összesen 371 illegális bevándorlót fogtak el, akiket befogadóközpontokba szállítottak. Három automata fegyvert, egy félautomata puskát és egy pisztolyt is találtak, de két áramfejlesztőt, 25 útlevelet és 12 személyi igazolványt is elkoboztak.

migráns
Hajdújárás
Szabadka
Pionir
Harcosok sorakozója lakótelep

Most

15:49, Frissítve: 16:01

Együtt a sikerért!

Együttműködési megállapodást írt alá több szerbiai szabad övezet és az ezekben működő vállalatok illetékesei. Ehhez csatlakoztak egyebek mellett szállodák, a szabadkai Építőmérnöki Kar és egyéb partnerek.
14:41, Frissítve: 16:07

Megérkezett a Petőfi-busz Vajdaságba

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítása a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként három napon át Vajdaság hat településen állomásozik.

Népszerű