Ugrás a tartalomra

A minoritás poétikái - nemzetközi tanácskozás Újvidéken

2023.09.27
16:44
2023.09.27
19:32
Forrás
Pannon RTV
Nemzetközi tanácskozást szervezett a tanszéknapi rendezvénysorozat részeként az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék.

A kisebbségi körülmények között keletkezett művekről szóló előadások mellett olyanok is elhangoznak majd, amelyek a többségi elvárásoknak ellentmondó, szociális vagy politikai értelemben kirekesztett csoportok álláspontját, identitását szóhoz juttató műveket elemzik. Az elmúlt három évben a hungarológiai műhelyek véleménycseréjének nemzetközi fórumává váló konferenciasorozat idei rendezvényére nyolc országból érkeznek előadók.

Toldi Éva, tanszékvezető: „Immár harmadízben tartjuk meg a Minoritás poétikái című konferenciánkat, amelyen nemcsak a nemzeti kisebbségek irodalmával foglalkozunk, hanem minden olyan közösség irodalmi reprezentációjával, amely kisebbségnek mondható. Peremre szorult, elnyomott, ezekből van igen sok, és rendkívül érdekes ezeknek a kutatása. Azt is mondhatjuk, hogy a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék irodalomkutatásának ez lett az alapprofilja. Évek óta rendszeresen foglalkozunk ezzel a témával. Ebből az alkalomból rezümékötetet adtunk ki, amelyből kiderül, hogy nyolc ország 23 előadója vesz részt rajta, a Kárpát-medence egész területéről, és mindenki megtalálja a magához közel álló szakterületet, valamint a tavalyi konferenciánk anyagát is kiadtuk írásos formában is, amely nemsokára olvasható lesz, elektronikusan is, a Hungarológiai Közlemények honlapján."

Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék
Toldi Éva

Most

22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.