Ugrás a tartalomra

A minőségi tájékoztatás a cél

2024.02.28
14:06
2024.02.28
16:26
Forrás
Pannon RTV
Szakkönyvekkel segíti a vajdasági magyar szerkesztőségek munkáját a Magyar Nemzeti Tanács.

A Pannon RTV, a Magyar Szó és a Hét Nap Lapkiadó Kft., valamint az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének képviselői vették át ma a helyesírási és nyelvészeti könyveket. A kötetek összértéke 167 ezer dinár.

A vajdasági magyar nyomtatott sajtóban a Magyar Szó fontos szerepet tölt be. Újvidéken, Szabadkán, Zentán és Topolyán is működik szerkesztőségük. Varjú Márta, főszerkesztő, Magyar Szó: „Nagyon sokat használjuk, különösen a lektorok és a szerkesztők. Nekem az a célom, hogy az újságírók is sokkal többet forgassák a szakkönyveket, mint amennyit én látom. Szerkesztőségeink több helyen vannak, Újvidék, Szabadka, Zenta és Topolya. Tehát, azért kell nekünk ennyi könyv, mert legalább minden szerkesztőségbe kell, hogy legyen.”

A Pannon RTV-ben nemcsak a televíziós és rádiós szerkesztőknek hasznosak a szakkönyvek, hanem a honlap szerkesztőinek is. A Pannónia Alapítvány már eddig is rendelkezett több hasonló kötettel. A mostaniakkal pedig tovább bővülhet a kötetek száma. Agárdi Gábor, igazgatóhelyettes, Pannon RTV: „Vannak fiatal kollégáink is, akik most jönnek bele az újságírásba, illetve most tanulják. Vannak a szerkesztőségen belül is olyan helyzetek, amikor egy-egy kifejezés, egy-egy írásmód nem jut eszünkbe, vagy pedig azon, ha nem is vitatkozunk, de megpróbáljuk a közös nevezőt azzal kapcsolatban megtalálni, hogy valamit hogyan is kellene leírni. Ilyenkor ezek a szakkönyvek nagyon jók a számunkra is. Ha le kell emelni a polcról, gyorsan megnézni valamit, azért is nagyon hasznos lehet. Ne feledjük el, hogy ott vannak a netes szerkesztők, ott vannak a rádiós szerkesztők, ott vannak a hírszerkesztők, a riporterek. Számukra is a napi munkában nélkülözhetetlenek ezek a szakkönyvek.”

Az MNT célja egyebek mellett a szerkesztőségek munkájának támogatása a n yelvi igényesség és a nyelvhelyesség szempontjából. A könyvcsomagok beszerzése a tájékoztatási és médiafejlesztési stratégia megvalósításának első lépése. Kabók Erika, tájékoztatással megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A stratégiánknak kettős célja van. Az egyik, hogy a minőségi tájékoztatást támogassuk. Tehát, hogy minden olyan eszközt bevessünk, ami azt szolgálja, hogy a vajdasági magyar olvasók minőségi tájékoztatásban részesüljenek. A másik célja pedig az újságírók, az újságírás renoméjának az emelése.”

A könyvek között megtalálható több helyesírással foglalkozó könyv, de van közte szinonimaszótár, valamint idegen szavak és kifejezések szótára is.

tájékoztatás
szakkönyv
MNT
Magyar Nemzeti Tanács
Fremond Árpád
Kabók Erika
Varjú Márta
Agárdi Gábor
Kabók Erika

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.