Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mire figyeljünk két keréken?

2022.05.23
16:13
2022.05.23
21:06
Forrás
Pannon RTV
Egyre több motorost csábít az utakra a nyárias időjárás. Ez pedig akarva akaratlanul magával vonzza azon balesetek számának növekedését, amelyekhez közük van a motorosoknak.

Mire figyeljünk vezetés közben? Hogyan kerüljük el a baleseteket? Stábunk erre próbálta keresni a választ.

Régi motoros családba született a szabadkai Kovács Filip. Édesanyja és édesapja hobbija is a motorozás volt. Most a harmadik motorját koptatja, amely a 125 köbcentisek kategóriájába tartozik. Ehhez 16 évesen az A1-es kategóriás jogosítványt kellett megszereznie.

"Az autósok nagy része nem figyel oda a motorosokra, ezért nekünk kell nagyon odafigyelni. Ha valaki kijön elébünk, akkor tudjunk reagálni. Ehhez az is kell, hogy betartsuk a szabályokat, hogy 50-el menjünk városban, és nem többel."

Pannon RTV

Amíg az autósok és a motorosok egymásra mutogatnak és egymást okolják figyelmetlenséggel a közlekedésben, a balesetek száma egyre csak növekszik.

Márton Róbert, gépjárművezető-oktató: "A járművezetőknek, az autósoknak duplán oda kell figyelniük a motorosokra, egyébként mint a motorosnak az autósra. Neki azt is előre kell látnia, hogy a motoros mikor fog előzni, mikor milyen műveletet fog csinálni, mert ő két keréken halad és gyorsabb mint egy autós. A járművek haladási oldala a jobb oldal. Szóval ő az úttest jobb oldalán kellene, hogy haladjon, a szabály szerint. Csak akkor mehet a felezővonal felé, vagy a bal felére ha előzi a járművet."

A szakemberek figyelmeztetnek, elengedhetetlen a motorosok esetében a védőfelszerelés használata. Ez nem csak eséskor biztosíthat védelmet, de olyat kell választani, amely lehetővé teszi, hogy oldalra is jobban lásson a motoros. Ez nélkülözhetetlen a holtszögek átlátásához.

Pannon RTV

Lovra Balázs, motor- és gépjárművezető-oktató: "A probléma az, hogy mások nem tudják felmérni, hogy mi milyen sebességgel jövünk. Mert lehet, hogy ők hozzászoktak ahhoz, hogy egy autóbusz, kamion jön velük szembe, és nem tudják felmérni, hogy a motor milyen sebességgel közeledik, és vagy befordulnak előttünk, vagy befékeznek. A másik dolog ez, ha befékeznek előttünk, nekünk nincs akkora tapadásunk. Tehát az aszfalt miközben melegszik az jobb a motornak is illetve a gumiknak is, de míg nem melegedett fel az aszfalt eléggé, a motor az rettentően csúszni fog, illetve a gumik."

Folyamatosan végez egyébként a szerb rendőrség közlekedési ellenőrzést Szerbia útjain, ugyanakkor mégis növekszik a balesetek száma. Legutóbb például Redneken volt olyan baleset, amelynek következtében egy motoros halt meg.

motor
közlekedés
baleset

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű