Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Missziós napok Adán

2023.02.04
12:51
2023.02.04
15:59
Forrás
Pannon RTV
Indiából, Ghánából, Indonéziából és Felvidékről származó verbiták hirdetik a kereszténységet, fiatalok és idősek számára egyaránt az adai Szentháromság Plébánia szervezésében megvalósuló eseményen.

Az Isteni Ige Társaság ismertebb nevén a verbita rendet Szent Arnold Janssen alapította még 1875-ben. Ma a világ 78 országában körülbelül 6500 verbita szolgál, amelyből a magyar, bár a legkisebb, de a legszínesebb is.

Chavvakula Lourdu Raju, verbita atya: „Most a XXI. században a misszió fogalma megváltozott. Megfordult a kocka. Maga Európa, Magyarország és Szerbia is, ahol vagyunk missziós terület lett. Ez azt jelenti, hogy azok az emberek, akik meg vannak keresztelve, egy idő után már eltávolodnak az egyháztól a hittől és elhanyagolják azt a kincset, amelyet ajándékul kaptak, a hitnek a kincsét.”

A verbiták felatada, hogy újra megszólítsák az embereket. Adai látogatásuk során különböző előadások és foglalkozások keretében igyekeznek megmutatni, hogy az együttélésnek nem lehet akadálya a különbözőség, hanem éppen ez teszi sokszínűvé a világunkat.

Juhos Ferenc, verbita atya: „Ők, amikor megkapják a kinevezésüket, Ghánába, Indonéziába, Indiában vagy Magyarországra fognak jönni, ugye a Googlen megnézik, hogy milyen is Magyarország vagy Európa és látják, hogy keresztény. Miért kell nekem ide jönni, ha itt keresztények? Amikor eljönnek, látják a sokszor üres templomokat. Ekkor kapnak egy kultúrsokkot, hogy ez a keresztény Európa?”

Fontos az európai és ezáltal a magyar emberben is újra elindítani az új evangelizációt, hogy tudjunk újra tanúságot tenni Krisztusról és, hogy valóban Európa újra keresztény legyen – véli James Jimson Pullappallil, verbita kispap.

„Három éve vagyok itt, úgy látom, hogy Európában legyengül a hit és arra gondolok, hogy abban kell segíteni a fiatalokat. Sok nehézség volt itt Európában a két háború között, ezért nem tudták gyakorolni a hitet és nem tudták továbbadni a gyerekeknek.”

A verbiták adai látogatásának megszervezésében Szungyi Károly, a helyi Szentháromság plébánia esperes- plébánosa vállalt fontos szerepet.

„Míg az elmúlt évben a külső templomnak a felújításával foglalkoztunk, hiszen 14 hónapot vett igénybe a felújítás. Ebben az évben viszont már a testünk templomával kell foglalkozni, vagyis a lélekkel. A verbiták, a szerzetesek, a misszionáriusok különösképpen is e célt szolgálják.”

A verbita missziósok adai látogatása vasárnap, a missziós kereszt megáldásával zárul.

verbita rend
Ada
Chavvakula Lourdu Raju
Juhos Ferenc
Jimson Pullappallil
Szungyi Károly

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.