Ugrás a tartalomra

Most érdemes tűzifát vásárolni

2023.11.24
20:51
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt időszakban csökkent a tűzifa és a pellet ára Szerbiában.

Az idei fűtési szezon elején 30 százalékkal olcsóbb volt a tűzifa, mint az előző év azonos időszakában. Ez azért fontos, mert az országban a háztartások csaknem fele fával vagy pellettel fűt.

Hogy pontosan milyen tényezők játszottak szerepet abban, hogy csökkent egyes tüzelőanyagok ára, bejátszásunkból kiderül.

Pásti István az árcsökkenések ellenére is sokallja a fa árát. Amit tavaly megvett, abból sem maradt neki. Szalma Antal pedig minden évben Dél-Szerbiából hozatja a fát, így valamivel olcsóbban jön ki.

Akác, bükk, tölgy és gyertyán közül lehet válogatni Pálfi Karolina szabadkai fatelepén. Az akácot 8500, míg a többit 9 ezer dinárért árulják. Az árcsökkenés náluk is tapasztalható, amire még szinte nem is volt példa, mióta a fatelepet működtetik.

Habár fát az év vége előtt olcsóbban vásárolhatunk, mint eddig, azonban sok embernek így sincs arra pénze, hogy bükk- vagy tölgyfát vásároljon magának – mondta Bašić Palković Lajčo. A fatelep-tulajdonos kiemelte, igyekeznek kielégíteni azoknak a vásárlóknak az igényeit is, akik csak kisebb mennyiségben tudnak vásárolni. Nekik zsákba készítenek fát, aminek az ára 800 dinár

Érdekesség, hogy idén a szerbiai, azaz a kolubarai és a kostolaci szénbányák nem árultak szenet megvételre a kisfogyasztóknak, az összes kitermelt szenet a hőerőműveknek szánják. Szerbiába jelenleg a boszniai szénbányákból tudnak megfelelő szenet behozni, és azt értékesítik. Ennek ára 18 és 23 ezer dinár között mozog tonnánként.

Nemcsak a fa, hanem a pellet ára is visszaesett az elmúlt időszakban. Az árcsökkenés hátterében nemcsak a felhalmozott pelletkészletek állnak, hanem az is, hogy a tavalyi tél nagyon enyhe volt – magyarázta a szerb közmédia műsorában Branko Glavonjić. A Belgrádi Egyetem Erdészeti Karának professzora hozzátette, hogy októberben és novemberben nagyjából 500 dináros árcsökkenés történt a tűzifa árában űrméterenként. Azonban csak akkor tudunk ennyivel kevesebbet fizetni a fűtőanyagért, ha legalább öt űrméter fát vásárolunk.

A pellet ára a tűzifához képest nagyobb százalékkal csökkent. Az általunk megkérdezettek elmondták, hogy egy szabadkai pelletet áruló helyről múlt hónapban még 40 ezer dinárért vették a bükk pelletet tonnánként, ebben a hónapban pedig már csak 35 ezer dinárt kellett fizetniük ugyanezért a mennyiségért. A pellet esetében egyébként az árzuhanáshoz az vezetett Szerbiában, hogy óriási készleteket halmoztak fel az eladók, azonban gyenge a kereslet. Ez a kettő együtt pedig azt eredményezi, hogy az árak jelentősen esnek – magyarázzák a szakemberek.

tűzifa
pellet

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.