Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nem lehet elég korán helyes médiafogyasztásra szoktatni a gyerekeket

2022.01.28
13:10
2022.01.28
16:04
Forrás
Pannon RTV
A felmérések szerint a gyermekek többsége már hároméves korában találkozik a médiával. A szakemberek szerint ezért nem mindegy, hogy ilyen fiatal korban hogyan alakul ki a biztonságos médiafogyasztás. Erről tartottak foglalkozást az adai óvodásoknak.

Van, aki bemondóként, más pedig operatőrként próbálhatta ki magát az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményben, ahol a gyermekek választották ki heti témaként a televíziózás megismerését.

A gyerekek gyorsan birtokukba vették a mikrofont, de pár másodperc erejéig azért én is megkaphattam, hogy elmondhassam, nagyon fontos odafigyelni a gyerekek médiafogyasztási szokásaira, ezért fontos az oktatást minél előbb megkezdeni, akár már óvodáskorban is.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ebben a felgyorsult világban gyakran órákon keresztül pörögnek a sorozatok, mesefilmek, tévéműsorok a gyerekek szeme előtt, vagy éppen háttérzajként vannak jelen. Erről tanúskodnak válaszaik is.

Kabók Dominik és Koós Marina: „A Pán Péter nézem, meg a Mi kis falunkat, amit apa letöltött. Este a Keresztanyut.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Varga Melánia szülőként nagyon örült a kezdeményezésnek, hiszen így az oktatáson belül, szervezett formában találkozhatott gyermeke a médiapedagógiával: „Az az igazság, hogy a gyerekeket nem bírjuk eltiltani az ilyen dolgoktól. Próbáljuk, csak nem igazán megy a dolog. Próbálkozunk azzal, hogy ne csak a tévé, a táblagép, a mobiltelefon legyen.”

Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményben már szeptember óta az új módszer szerint dolgoznak, amelynek része a projekttervezés, a projektmódszer, ebben pedig az a jó, hogy a gyermekek határozzák meg, hogy mi érdekli őket- mondta el Horvát Éva óvónő: „Indult a második félév, és onnan jött a média, a tévé, a tévéműsor, hogy mesélték a gyerekek, hogy szerepeltek a tévében. Mi is készítsünk műsort, de hogyan? Mindenféle eszközöket gyűjtöttünk a szülők segítségével és a gyerekeknek úgy látom, nagyon-nagyon tetszett.”

Az óvónő hozzátette, hogy a jövőben is igyekeznek tematikus napokat, vagy akár heteket megvalósítani a gyermekek érdeklődéséhez igazítva.

médiafogyasztás
média
tévé
rádió
okostelefon
okostelevízió
okostévé
gyerekek
szülők

Most

18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.
16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.