Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Nyáron hűt, télen fűt – Gazdaságos a klíma használata

2019-07-17
14:08
2019-07-17
21:10
Forrás
Pannon RTV
Tombol a nyár és klímavásárlási láz. Egyre többen nemcsak a hűsölés miatt vesznek klímaberendezést, hanem már a fűtési szezonra készülnek.

A szakemberek szerint ugyanis jelenleg a villanyáram a legolcsóbb energiahordozó, az inverteres klímák pedig egyrészt energia-hatékonyak, másrészt pedig akár mínusz 20 fokos külső hőmérséklet esetén is felfűthető velük a lakás vagy a ház.

Az egyik szabadkai műszaki áruházban azt mondták, szerda reggel tíz inverteres klímaberendezést is eladtak. Hozzátették: sokan Magyarországról jönnek vásárolni, mert a klímák itt jóval olcsóbbak. Az inverteres klíma pedig igazi sláger, mert a jelenlegi villanyáram-ár mellett sokkal olcsóbb velük a fűtés, mint a hagyományos tüzelőanyagokkal. A klasszikus klímaberendezéssel csak az átmeneti, azaz az őszi és a tavaszi időszakban lehet melegíteni, akkor is csak mínusz 5 fokos kinti hőmérsékletig.

A hagyományos klímaberendezésekkel szemben az inverteres klímák előnye, hogy télen is használhatók fűtésre, olyankor is, amikor a kinti hőmérséklet mínusz 15 és mínusz 20 fok közötti. Ezenkívül a szakemberek azt mondják, hogy sokkal energia-hatékonyabbak is, azaz spórolni is lehet velük.

Hiszen a klasszikus klímák jóval több áramot fogyasztanak. Az inverteres klímák pedig drágábbak, de a befektetés viszonylag gyorsan megtérül. A legolcsóbb, 12-es inverteres berendezések 35 ezer dinárnál kezdődnek, csúcsminőségű 18-as inverteres klímát pedig 55-75 ezer dinárért vásárolhatunk. Ezekkel már egy teljes családi ház vagy egy 100 négyzetméteres lakás is felfűthető. Petar Mitrović egy negyedik emeleti lakásban él családjával Szabadka központjában. Egyszerű klímát akart venni, de barátai és rokonai unszolására az inverteres berendezés mellett döntött. A lakásban gázfűtés van, de valószínűleg teljesen átáll a klímával való fűtésre: „Jó az átmeneti időszakokban is, tehát a hidegben. Az inverteres klíma még akkor is melegít, ha odakinn -15 vagy -20 fok van. Ezt a hagyományos klíma nem bírja. Ezért is tanácsolták nekem, hogy ilyet vegyek. És persze azért döntöttem ez mellett, mert úgy gondolom, hogy nem sok áramot fogyaszt. Bár az igaz, hogy kicsit drágább, de valószínűleg sokkal minőségibb is.”

Hűtéskor és fűtéskor is kisebb az inverteres klíma fogyasztása, mondta Szabó Róbert. A klímaszerelő szerint a legnagyobb téli zimankóban is megbízhatóan melegít. Ráadásul most ez a legolcsóbb fűtési megoldás: „A klíma alapban egy hőpumpa, és kevesebbet fogyaszt, mint egy melegítő. És sokkal jobban megéri vele fűteni. Tehát helyettesíthető vele a tűzifa, szén, gázfűtés. Sőt, olcsóbban kijön egy klímával való fűtés, mint akár egy köbméter fa.”

A szakember szerint a lakótér beosztásától és nagyságától függően egy nagy méretű 18-as helyett beszerelhető akár két kisebb, 12-es inverteres klímaberendezés is.

klímaberedezés
fűtés
fűtési idény
hűtés
hűtéstechnika
inverter klímaberendezés
áramfogyasztás

Most

14:13, Frissítve: 14:23

Fekete Péter a Jadran Színpadon

A pénz beszél, A szerelemhez nem kell szépség, Holdvilágos éjszakán, Lesz maga juszt is az enyém - örök értékű, közismert slágerek csendülnek fel december huszadikán, a szabadkai Jadran színpadon.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.