Ugrás a tartalomra

Október 24-én megindul a személyszállítás a Szabadka-Szeged vasútvonalon

2023.10.02
14:52
2023.10.02
16:25
Forrás
Pannon RTV
Hét év után, október 24-én megindul a személyszállítás a Szabadka-Szeged vasútvonalon. A szerb szakasz teljesen üzemképes, Magyarországon pedig még zajlanak a munkálatok.

Folyamatosan halad a Szeged-Röszke közötti vasútvonal átépítése. A kivitelezés részeként elkezdődtek a zajvédőfalak alapozási és betonozási munkálatai is.

A vasúttársaság a jóváhagyott környezetvédelmi engedélynek és az akusztikai vizsgálatoknak megfelelően építi ki a zajvédőfalakat Szeged térségében, három helyszínen összesen 1.408 méter hosszan. Az egyik helyszín a Gárdonyi Géza utcánál van. Itt már áll a zajvédőfal.

Szentmihályon régen is volt vasúti megálló a Szegedet Szabadkával összekötő vonalon, ám azt évtizedekkel ezelőtt felszámolták. Most a vonal felújítása kapcsán újra van megálló, az egykori általános iskola szomszédságában: két esőbeállóval, valamint padokkal, de épül a fedett parkoló is.

A másik védőfal a Bazsalikom utca vonalától a Gárdonyi Géza utcáig épül 765 méter hosszan, a harmadik pedig az Új Élet utcai útátjáró után 92 méter hosszan. Vonattal legutóbb 2015-ben lehetett eljutni Szabadkáról Szegedre, hét év után pedig október 24-én ismét megindul a személyszállítás - erről a magyar külgazdasági és külügyminiszter beszélt szeptember végén Belgrádban.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Magyar oldalon kettő, szerb oldalon öt megállója lesz az itt közlekedő személyvonatoknak. Körülbelül 1 óra 15 perces menetidővel kell számolni, amit jelentősen tudunk csökkenteni akkor, hogyha végre a vonatnak nem kell megállnia mintegy félórára egy határellenőrzésre. Viszont abban már sikerült megállapodnunk, hogy a határellenőrzés egy helyszínen fog zajlani, mégpedig Magyarország területén, ahol magyar és szerb határőrök közösen fogják az ellenőrzést végrehajtani, így le tudtuk csökkenteni jelentősen a vonat állásidejét, tehát ez egy versenyképes, jó közlekedési lehetőség lesz a határ mentén élőknek.”

A horgosi vasútállomáson áll meg legutoljára a vonat, mielőtt átérne Magyarországra. A horgosi állomás mellett a palicsit és a királyhalmit is teljesen felújították. Az épületeket olyan berendezésekkel látták el, amelyek a vasút üzemeltetését biztosítják. Szabadka és Horgos között több átkelőhelyet is kialakítottak, amelyeket a legkorszerűbb fényjelző berendezésekkel és automata sorompókkal láttak el.

A vasútvonal teljes felújítása 2021 októberében kezdődött, amikor Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő a horgosi vasútállomáson közösen indította meg a Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatait.

A másik fontos mérföldkő 2022. augusztus elsején volt, amikor harminc év után újraindult a teherforgalom a Szeged-Szabadka vasútvonalon. A konténerekkel teli szerelvények azóta is rendszeresen közlekednek a két ország között.

Mivel a műszaki átvétel megtörtént, a szerb szakasz teljes hosszában készen áll, Magyarországon pedig minden érintett bevonásával gőzerővel zajlik az előkészítése annak, hogy október közepén újraindulhasson a személyforgalom.

személyszállítás
Szabadka-Szeged
vasútvonal
Szijjártó Péter

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.