Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Órigenésznek az első bibliai kritikát köszönheti a keresztény egyház

2023.09.19
19:09
2023.09.19
19:49
Forrás
Pannon RTV
Az egyiptomi ókeresztény teológiai íróról és exegétáról, bibliamagyarázóról most először jelent meg magyarul az "Órigenész védelmében", illetve "Órigenész könyveinek meghamisításáról" című kötet.

Órigenésznek a szentírás magyarázatát és az első bibliai kritikát köszönheti a keresztény egyház. Az egyiptomi ókeresztény teológiai íróról és exegétáról, bibliamagyarázóról most először jelent meg magyarul az "Órigenész védelmében", illetve "Órigenész könyveinek meghamisításáról" című kötet. A könyvet Csizmár Oszkár, a szabadkai Szent Kereszt templom plébánosa fordította magyarra. A Szabadkai Városi Könyvtárban a Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében mutatták be a könyvet.

„Az egész egyház tartozik Órigenésznek, hiszen ő dolgozta ki a legprecízebben, hogyan kell a Szentírás szövegeit magyarázni. Ez a hármas fokozat mind a mai napig érvényes. A jó papok, akik az egyház hagyományához ragaszkodnak, ehhez kell, hogy tartsák magukat. Mit jelent a hármas fokozat? Az első, mit mond a szöveg önmagában? Ismerni kell a könyv fajtáját, hiszen nem minden könyv a Szentírásnak ugyanabba az irodalmi műfajba sorolható. Utána a kontextus hol keletkezett, mi annak a konkrét történelmi és irodalmi jelentősége, szó szerinti értelme, egyszerűen. Ez a literális értelem.”

Órigenész
Biblia
kritika
keresztény egyház
Csizmár Oszkár
Szent Kereszt templom
Szabadka
Szabadkai Városi Könyvtár
Keresztény Értelmiségi Kör
ókeresztény
teológia

Most

15:49, Frissítve: 16:01

Együtt a sikerért!

Együttműködési megállapodást írt alá több szerbiai szabad övezet és az ezekben működő vállalatok illetékesei. Ehhez csatlakoztak egyebek mellett szállodák, a szabadkai Építőmérnöki Kar és egyéb partnerek.
14:41, Frissítve: 16:07

Megérkezett a Petőfi-busz Vajdaságba

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítása a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként három napon át Vajdaság hat településen állomásozik.

Népszerű