Ugrás a tartalomra

Petőfi Sándort ábrázoló postai bélyeget adtak ki Szerbiában

2023.09.22
15:14
2023.09.22
17:48
Forrás
MTI, Pannon RTV
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar költőt ábrázoló bélyeget bocsátott ki a Szerbiai Posta.

A bélyeg 130 dinárba kerül, ami pontosan a Magyarországra történő levélküldés költségének felel meg. A Boban Savić festőművész tervezte bélyeget a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a Magyar Szó Forum Nyomdája, és a Szerbiai Posta együttműködésében adták ki.

A Petőfi Sándor arcképét ábrázoló bélyeg már megvásárolható Szerbiában.

A bélyeg ünnepélyes bemutatóját Belgrádban, a Szerbiai Posta Múzeumában tartották. A bélyeget Boban Savić festőművész tervezte. Zoran Đorđević, a Szerbiai Posta Közvállalat igazgatója a két állam közötti szoros együttműködés eredményének nevezte a Petőfi-bélyeg kiadását. „Államfőnk, Aleksandar Vučić és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sokat tett annak érdekében, hogy a két ország nagy lépést tegyen előre. Visszaemlékezve a 2012-es év előtti időszakra, akkor a viszonyok olyanok voltak, mintha nem is lennénk szomszédok. Ma elmondhatom, hogy a két ország sok mindent közösen csinál, például közös fellépés jellemző a diplomáciában, vagy a politikában. Ugyanazon véleményen vagyunk. Közel állunk egymáshoz gazdasági kérdésekben is.”

A bemutatón Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke a szerb-magyar kapcsolatok elmúlt tíz évben történt felfelé ívelését hangsúlyozta. Mint mondta, első alkalommal kerül magyar felirat egy szerbiai bélyegre, ami korábban elképzelhetetlennek számított. „Az, hogy a Szerbiai Posta kiadta ezt az emlékbélyeget, azt gondolom ennek az egész megemlékezés sorozatnak és ünnepsorozatnak az egyik fénypontja. Nincsen rá előző időben példa. És arra se nincsen példa, hogy a Szerbiai Posta által kiadott bélyegen magyar helyesírással, magyarul jelennek meg a fontos szöveges információk. Ez mindannak az elmúlt tízéves erőfeszítésnek az eredményét tükrözi, amelyik a két nép a két ország közötti kapcsolatok kiépítését jellemezte. Hogy ha meg kellene fogalmazni a mindennapi élet szempontjából a magyarok és a szerbek közötti viszony rendezése mit hozott, akkor az egyik lehetséges válasz többek között az, hogy a Szerbiai Posta kiadta Petőfi emlékbélyegét.”

Az ünnepélyes bemutatót követően Đorđević átadta Pásztornak az alkalmi bélyeg díszkiadását.

Petőfi Sándor
Mozdulj! Petőfi!
Szerbiai Posta
bélyeg

Most

07:19, Frissítve: 07:25

Ködös, borult, esős idő

Felhős, hideg, esős idő várható ma a délelőtti órákban, a csapadék viszont délutánra megszűnhet. Az alacsonyan fekvő tájakon havas esőre is számíthatunk, a hegyvidékeken pedig havazásra.
22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.